Brtonigla proslavila blagdan mjesnog patrona sv. Roka

Tradicionalna procesija s kipom sv. Roka
Tradicionalna procesija s kipom sv. Roka

Najvećoj pučkoj fešti u Brtonigli, onoj sv. Roka, znanoj kao šareni koktel sporta, zabave, glazbe, dječje animacije i gastronomskih delicija, koja je u pet dana privukla na tisuće posjetitelja, prekjučer je bio glavni dan. Slavio se zaštitnik mjesta sv. Rok, u čiju je čast održana procesija, a onda i sveta misa koju je predvodio biskup u miru mons. Ivan Milovan.

Tradicionalna procesija predvođena kipom sveca patrona krenula je ispred crkvice sv. Roka i išla do crkve sv. Zenona u centru mjesta, a pratili su je brojni mještani i turisti. Sveti Rok, rođen u 13. stoljeću u Montpellieru, bio je hodočasnik, svetac, dobrotvor i zaštitnik od kuge i kolere. Odraslih 26, a djece 14 u 35 karića Jedan od posebnih momenata fešte je i balinjerada, atraktivno spuštanje karićima brtoniškim ulicama, koje je održano po peti put, u petak navečer. Natjecalo se 26 odraslih i 14 djece na ukupno 35 karića, a sudjelovanje je bilo omogućeno svim posjetiteljima, kako domaćim, tako i stranima. Među njima su bili i gosti iz Motovuna koji se utrci pridružuju već treću godinu za redom. Najstariji sudionik i ovaj je put bio 86-godišnji Antonio Zenone Barnaba. Pobjednici utrke podijeljeni su u nekoliko kategorija, pa je tako u brzinskom spuštanju karićima prvo mjesto osvojio Alen Šimonović iz Brtonigle, drugo njegov sumještanin Ilario Tončić, a treće Manuel Bele iz Nove Vasi. Najoriginalniji karić imao je Dario Klabot, a najkarić po starinski Sergio Civitan, obojica iz Brtonigle. Najsimpatičniji karić vozio je Petar Klabot iz Marije na Krasu. Najvozačicama su proglašene Suzana Tuksar iz Brtonigle i Aleksanda Klaj iz Marinčići. Među najmlađima posebne pohvale dobili su Rocco Fernetich i Raul Barnaba za izradu tehnički najatraktivnijeg karića. Svih pet godina u balinjeradi su sudjelovali inicijatori i koordinatori Maurizio i Marinela Bibalo, zatim Sergio Civitan, Dario Klabot, Luciano Pregara, Moreno Pucer, Franco Turina, Alen Šimonović, Ferminio Civitan i David Cadenaro koji su ovaj put sudjelovali pod motom "Le go passade tutte".

U pripremanju njoka natjecali su se mališani iz Brtonigle i Umaga. Zadatak je bio u što kraćem vremenu oguliti dva kilograma krumpira te umijesiti i izvaljati njoke, u čemu su malim kuharima pomagali animatori, a cooking show vodili Rosanna Bubola i Dražen Turina Šajeta. Njoke je najprije napravila ekipa u kojoj su bili 6-godišnji Noa, 14-godišnji Rocco i 12-godišnji Danijel, ali je druga ekipa sa 7-godišnjom Lanom te 12-godišnjim Aleksom i Raulom napravila čak duplo više njoka pa je odluka bila da podijele pobjedu i svi dobiju na poklon pakete školskog pribora. Male natjecatelje čekala je i večera u agroturizmu Vinerino gdje su jeli šugo s njokima koje su sami pripremili. Na talent showu plesne i glazbene sposobnosti pokazali su Danijel, Aleks i plesačice Emily Peruško i Petra Hrlić iz bujskog Fly Teama.

U sve dane manifestacije bio je tu Roccomarket - izložba i promocija tradicijskih proizvoda udruge Bio Istra, zatim zabavni park za djecu Roccoland, Brtonigla Wine Point te Putevi okusa Brtonigle, projekt u koji se uključilo devet ovdašnjih ugostitelja s ponudom istarskih specijaliteta, od tjestenina do boškarina u krušnoj peći, po promotivnim cijenama. - U ovom terminu fešti ima puno diljem Istre, pa smo se odlučili na tradicijsku feštu, što smo obogatili i drugim aktivnostima. Drago nam da su gosti ciljano dolazili upravo radi toga, animacije i dječje zabave, kaže Antonela Frank Medica, direktorica Turističke zajednice koja je zajedno s Razvojnom agencijom i Općinom Brtonigla organizirala feštu. (V. HABEREITER)

Pobjednici utrke

Održana je i atletska utrka San Rocco Run stazom dugom pet kilometara kroz okolne vinograde, u suradnji sa sportskim društvom Trickeri iz Pazina. Od 60 sudionika najbolji u muškoj konkurenciji bili su Tihomir Bobolanović, Ivan Stanić te Ivan Rnjak, a u ženskoj Daliborka Dokić, Larisa Prenc i Tina Kalac. U dječjoj konkurenciji poredak je Lukas Brajković, Zita Brajković te Suri Hodžić Spremo. Najmlađi je sudionik bio 5-godišnji Noa Šuran, a najstariji 81-godišnji Josip Nadenić. Također 60 sudionika bilo je i na 16. rekreativnoj biciklijadi San Rocco Bike, dugoj 25 kilometara, među kojima je najmlađi bio 10-godišnji Luka Radošević iz Grobica, a najstariji 65-godišnji Rogero Kernjus iz Radini. Srijedu je otvorio malonogometni turnir, a pobjedu su odnijeli Grožnjanci, ispred Marušići i Radini. Istog dana pješačilo se stazama Brtonigle uz 40-ak sudionika.


Podijeli: Facebook Twiter