Braneći antifašizam brani se demokracija i bolja budućnost

Sudionici skupa u Kućibregu
Sudionici skupa u Kućibregu

Komemorativnim narodnim zborom kod Kućibrega obilježena je 72. obljetnica slavne bitke iz NOB-a koju su na tome području, na granici Slovenije i Hrvatske, 3. i 4. studenog 1944. godine vodile partizanske jedinice II. brigade 43. istarske divizije, talijanski partizani iz bataljuna "Alma Vivoda" i jedinice slovenskih partizana koparskog područja protiv znatno nadmoćnijih njemačkih i talijanskih fašističkih snaga. U toj neravnopravnoj borbi poginulo je 85 boraca, od kojih je većina sahranjena u zajedničkoj grobnici u obližnjem mjestu Hrvoji, na susjednom uzvišenju u Sloveniji.

Unatoč vrlo lošem vremenu, na skupu su se okupili brojni antifašisti, nekoliko preživjelih sudionika te bitke, njihova rodbina, boračkih organizacija, predstavnici općina i gradova Buje, Muggia, Izola, Kopar i Trst, društvenih organizacija i udruga te mnogi drugi koji su svojim sudjelovanjem dali počast poginulim borcima. Uz spomenik kojega je narod Bujštine i Koparštine tu podigao 1959. godine, kao trajan spomen na borce pripadnike sva tri naroda koji su dali živote za zajedničke ciljeve i ljepše dane u slobodi, delegacije gradova, općina, političkih organizacija, boračkih i antifašističkih udruga i drugih organizacija iz sve tri države položili su vijence, kao i nešto ranije na zajedničku grobnicu u Hrvojima.

Sve sudionike na početku skupa pozdravio je bujski gradonačelnik Edi Andreašić koji je naglasio da je ovaj skup podsjetnik na zajedničku borbu susjednih naroda protiv fašizma, na mjestu koje je postalo simbolom prijateljstva susjednih naroda, a manifestacija je i primjer suživota triju naroda na tim prostorima.

- I sa ovog skupa šaljemo poruku da nas nikakve granice ne mogu razdvojiti, jer smo mi u Istri naučili živjeti u zajedništvu i slozi bez obzira na narodnost i jezik kojim govorimo – poručio je bujski gradonačelnik, a sa sličnim naglascima na suživot, convivenzu i prijateljstvo pozdrave iz svojih sredina prenijeli su zamjenik gradonačelnika Kopra Peter Bolčić i gradonačelnica talijanskog grada Muggia, prva žena na čelu tog grada, Laura Marzi, uz želje da se rat nikada ne ponovi. Na pojavu revidiranja i mijenjanja povijesnih činjenica upozorio je, govoreći u ime boračkih organizacija triju država, predsjednik Saveza udruga antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin.

- Ovo je bila jedna od važnih bitaka i jedna od onih koja je osigurala da Istra danas bude dio Hrvatske. Ovdje smo da odamo počast poginulim partizanima i izrazimo duboko poštovanje svim pripadnicima narodnooslobodilačke vojske. Oni su svoje učinili, izvojevali su pobjedu i donijeli slobodu. Naš je zadatak da u ime svih njih obranimo istinu o narodnooslobodilačkoj borbi za buduće generacije mladih – rekao je Habulin.

Istarski župan Valter Flego je naglasio, pozdravljajući sve sudionike skupa, da je obilježavanje obljetnice bitke kod Kućibrega izraz trajnog opredjeljenja Hrvata, Slovenaca i Talijana za vrijednosti koje su se tu branile i za koje se ginulo.

- Danas smo ovdje kako bismo stajali uzdignute glave i glasno govorili o antifašizmu kao ponosu Istre i svih naroda koji u njoj žive. Ovdje smo kako bismo poručili da ne dopuštamo ignoriranje, omalovažavanje i negiranje antifašističke borbe i njezinih žrtava kao jednog od temelja moderne Europe, ali imamo i veliku odgovornost prenijeti povijesnu istinu novim generacijama. Braneći antifašizam, branimo demokraciju, a tako stvaramo jamstvo za budućnost. Iskreno vjerujem da u toj budućnosti neće biti mjesta za govor mržnje, za reviziju povijesti i fašističke ideje. Zato treba još jednom ponoviti, bez žrtvi i pobjeda antifašističkih boraca, Istra ne bi bila ono što jest, europska, napredna, otvorena i multikulturalna regija čiji su narodi nekada ginuli jedni uz druge, a danas žive jedni uz druge u prijateljstvu, solidarnosti i miru. Upravo je Kućibreg simbol tog zajedništva i jedinstva svih Istrana – poručio je istarski župan Valter Flego.

Zbog lošeg vremena otkazani su nastupi zborova, limene glazbe i učenika osnovnih škola.

Narodni zbor kod Kućibrega održan je pod pokroviteljstvom udruga antifašista, gradova i općina s područja Bujštine, Istarske županije i istarskog Saveza udruga antifašističkih boraca i antifašista, a u suradnji sa Zvezom borcev in udeležencev NOB-a slovenske Istre i ANPI-a iz Italije. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter