Božić sažima u sebi i naše traženje sreće i božji odgovor

Svečana misa na dan Božića u pulskoj katedrali (N. LAZAREVIĆ)
Svečana misa na dan Božića u pulskoj katedrali (N. LAZAREVIĆ)

Čovjek je biće koje nosi u sebi potrebu za srećom, u sebi traži smisao života i svijeta, posebno patnje i smrti. Potrebna mu je i nada jer ga stalno gura naprijed, a ako se nema čemu nadati onda kažemo da je duhovno mrtav. Kroz povijest svijeta to sveopće ljudsko traženje završavalo je često na stranputici. Sjetimo se i današnjeg traženja sreće kod mladih, a možda i kod starijih, kako često završava u iluziji, laži i prevari. A Bog je uvijek progovarao čovjeku kao glas savjesti. Blagdan Božića sažima u sebi i naše traženje sreće, smisla i Boga i božje silaženje k nama, božji odgovor. Spremni smo tražiti Boga, ali spremni smo i čuti Boga, poručio je biskup u miru mons. Ivan Milovan vjernicima na Božićnoj misi u nedjelju u pulskoj katedrali.

Između čestitki povodom velikog kršćanskog blagdana, biskup je Puljanima u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije govorio o naravi ovog dana duhovne ljepote, topline i blizine Boga i ljudi.

- Božić je toliko sadržajan, bogat porukom o sveopćom bratstvu. Ako je Krist naš brat postao, onda smo i mi svi međusobno braća i sestre po njemu i u njemu. To je poruka o pomirenju, poruka o milosrdnoj ljubavi Boga prema čovjeku. Nama je Božić ušao u sve pore života, naše narodne običaje i u kulturu. Da, mi se sjećamo stariji, bilo je razdoblja kada je Božić bio u potpunosti uklonjen iz javnosti. Bio je strogo samo radni dan. Možda se sada malo pretjeralo s vanjskim manifestacijama u konzumerizmu. Znamo da pravi način jest uvijek povezati vanjsko slavlje, u obitelji, u župi, s onim unutarnjim pravim susretom s Bogom, kojim čovjek postaje iznutra oplemenjen, poručio je u propovijedi mons. Milovan.

Za Božić je rekao da je svetkovina rođenja djeteta, ali i najveći događaj u povijesti.

- To dijete je cijelim svojim kasnijim životom, riječima, djelovanjem te konačno predanjem na križu postalo veliko svjetlo sposobno preobraziti čovjeka i njegovu dušu. Blagdan Božića nadahnjuje ljude već 2.000 godina. Sin se božji učinio čovjekom radi nas ljudi, radi našeg spasenja. Tajna Božića je ljubav. Kristu nije bilo ispod časti postati članom naše ljudske obitelji i tako se povezati baš sa svima. Zato je, braćo i sestre, Božić poziv prepoznat u svakom čovjeku, prema kojim su pozvani živjeti za tu ljubav, rekao je Milovan. Isus je rođen u Betlehemu, živio u Palestini u određenom povijesnom času, rekao je biskup te dodao da je njegova želja bila da svi ljudi, u svakom trenutku i svugdje, pa i u Puli ove 2016. godine, jednostavno, poput pastira u Betlehemu, uživo i sami susretnu Krista.

- I nama je braćo i sestre upućena anđelova riječ: "Danas vam se rodio Spasitelj! Pođite vidjeti!" Priđi i moli za ovaj veliki svijet, izranjavan ratovima, podjelama, nasiljem, iskorištavanjem velikih, patnjom nemoćnih. Moli za sve malene, da za svako začeto dijete ugleda svijetlo dana i da ima sretno djetinjstvo. Moli da djeca rastu u zdravim obiteljima gdje se poštuje i živi bratska ljubav, vjernost i zajedništvo. Moli za naš narod i domovinu, za mir i pomirenje. Neka nam Božić bude blagoslovljen za nas i u nama, neka nam bude čestit, sretan, dobro nam došlo sveto rođenje sina božjega. Sretan Božić, poručio je biskup Milovan. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter