Blagdan tradicijske kulture na barbanskoj placi


Naslov 48. smotre narodne glazbe i plesa Puljštine, koja je održana u subotu navečer, "Blagdan tradicijske kulture - svirke, kanta, plesa, jezika i običaja" u potpunosti odgovora viđenom u Barbanu. Kako i ne bi kada je dvoipolsatni program na placi, koji je vodila Nives Trošt, ispunilo 170 izvođača, što samostalnih, što raspoređenih u sedam KUD-ova.

No, koji će izvođači predstavljati južnu Istru 9. kolovoza na središnjoj 49. smotri narodne glazbe i plesa Istre u Labinu, tročlani žiri, kojim je predsjedavao Vlado Pernić, s članovima Nevijom Kožljan i Josipom Pinom Knapićem, za sada ne želi otkrivati. Uz ocjenu da je smotra bila i više nego uspješna, žiri je zadržao pravo da popis izvođača objavi nakon smotre na labinskoj Dubrovi, posljednje od četiri koliko ih prethodi velikom finalu u starom Labinu u kolovozu.

Mantinjadom su barbansku večer folklora otvorili Željko i Mihael Glavaš na velikoj i maloj roženici, a zatvorili su je atraktivnim i dinamičnim nastupom, za koji su zaslužili gromoglasni aplauz, članovi KUD-a Rakalj izvodeći "Stari labinski balun" te "Ballo di sedia". Domaćini, članovi KUD-a Barban, na pozornicu su se penjali u dva navrata - isprva s izvedbom barbanskog balona na roženicama, dok je pomladak, doduše izvan konkurencije, izveo "Polku".

U drugom navratu iskusni su članovi zakantali "Kada san se z dragon rastavija", a zaplesali su i "Barbanski balon" uz mih, čime su izazvali ovacije publike.

Nošnjama su večer vizualno osvježili članovi Folklorne skupine Zajednice Talijana "Armando Capolicchio" iz Galižane, s obzirom na to da nastupaju u crnim odijelima i s crnim šeširima, karakterističnim za južnoistarska mjesta s pretežito talijanskim stanovništvom. Izveli su ples "La forlana" i zapjevali "Canti a longa", "Canti a la pera" i "Canti sotto le pive", a scenski su nastup obogatili stilizacijom poljodjelskih i starih kućanskih poslova. KUD Savičenta izveo je balun uz pratnju na mihu, kao i rakljanski KUD "Mate Balota", čiji su članovi zapjevali i neizostavnu "Sve spod mi Raklja sela".

Pjevači KUD-a Uljanik su, uz neizostavni nastup plesača s izvedbom baluna uz pratnju miha, otpjevali "Plovi mi, plovi moj brode". "Medulinski balon" s pratnjom na mihu otplesali su članovi DKUS "Mendule" iz Medulina, a na roženicama su izvedeni i motivi balona.

Među brojnim izvođačima koji su se samostalno penjali na pozornicu vidjela su se poznata lica južnoistarskog folklora poput Tone Vitasovića, Draga Draguzeta, Milana Orlića i mnogih, mnogih drugih, bilo da su pjevali ili svirali na tradicijskim instrumentima. Od starih kanti mogle su se čuti "Poli mora", "Junak i divojka", "Jedan brod mi plovi", "Ćemo mala ćemo", "Lipa je Istra naša", "Mila moja imaš kadi koga", "Na bilen san konju", "Ča se je zgodalo"…

Smotra narodne glazbe i plesa Puljštine održava se od 1967. godine, a prvih je desetljeća bilo uobičajeno da se mijenja lokacija smotre. Prvu je ugostila Savičenta, a slijedili su Šajini, Orbanići, Galižana, Krnica, Juršići, Marčana i Rakalj. U Barbanu se udomaćila 1994. otkad se ovdje i neprekidno održava.

Ovogodišnju organizaciju potpisali su Savez KUD-ova grada (SAKUD) Pule i KUD Barban, zatim Općina Barban i njena Turistička zajednica, a pokroviteljstvu se uz Barbance odazvao i Grad Pula. (Napisao i snimio Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter