Autor raspjevanog slikarstva

Otvorenje izložbe Martina Bizjaka (M. ANGELINI)
Otvorenje izložbe Martina Bizjaka (M. ANGELINI)

Otvorenje izložbe "Figure" Martina Bizjaka održano je preksinoć u prostorima Srpskog kulturnog centra u Istri u Maksimijanovoj (ex Ribarskoj ulici). Pred brojnom publikom, predstavljeni su novi radovi ovoga umjetnika, likovnog pedagoga i iznimnog djelatnika u kulturi, a posjetitelji su s velikim zanimanjem razgledavali postav, zaustavljajući se pored svake pojedinačne slike.

Voljeti život

Nakon istarskih nota u izvedbi Drage Draguzeta i pozdravnih riječi Olivere Jović, marljive voditeljice ove galerije koja se prisjetila bogatog stvaralačkog puta Martina Bizjaka, riječ je preuzela povjesničarka umjetnosti Kristina Tamara Franić, koja je sugestivno kazivala o ovome umjetniku. - Jesen je ove godine stigla prije vremena, a ovaj ugođaj koji sada vlada, na neki je način kompatibilan sa slikarstvom ovoga umjetnika. Cijeli je svoj životni vijek u kulturi, ali slikarstvo mu je primarna vokacija. Njegovo slikarstvo je raspjevano i ne piše se intelektom nego srcem. Likovi, figure koje donosi prenose nam poruku da život treba voljeti. Koristi jake boje, koje privlače, i koje poručuju: igrajte se. Forma nije toliko bitna, umjetnik ne voli hermetičnost. Autor je vrlo kreativan i u svakom radu pokazuje svoju ljubav prema slikarstvu, kazala je Kristina Tamara Franić. Godine 1957. nakon završene likovne akademije u Ljubljani, Martin Bizjak dolazi u Pulu gdje postaje prvim i uvaženim likovnim pedagogom akademskog obrazovanja. Vodi nekoliko likovnih grupa, grafičku i grupu za dizajn, pedagoški i metodološki svjež i angažiran u reformiranom pristupu predmetu. Sa suradnicima formira Aktiv likovnih pedagoga Pule. Na poziv načelnika za prosvjetu u Općini Pula formira referadu za kulturu 1962. godine.

Suosnivač "Jelena"

Važno je napomenuti da je suosnivač Filmskog kluba "Jelen" pri Narodnoj tehnici koji postaje organizatorom tradicionalne manifestacije MAFAF , tada najuglednije smotre filmskih amatera. Tijekom svoje bogate karijere, obnašao je brojne funkcije, a bio je, između ostalog, i prvi direktor direkcije Filmskog festivala. Intenzivnije se počeo baviti slikarstvom tek nakon umirovljenja. Izlagao je u brojnim priznatim galerijsko-izložbenim prostorima u zemlji i inozemstvu. Izložbu je moguće razgledati do 10. listopada svakodnevno osim nedjeljom od 18 do 21 sat. (V. BEGIĆ, snimio M. ANGELINI)

 


Podijeli: Facebook Twiter