Arte in situ: Vrt poezije, meditacije i rada


Deveti simpozij, devet umjetnika, devet različitih kreativnih promišljanja, rješenja i pristupa i pet dana stvaranja u pitoresknom ambijentu vodnjanske Case Rosine rezime su još jednog uspješno okončanog umjetničkog simpozija Arte in situ pod vodstvom umjetnice Solidee Guerre. Na Veliki petak u vrtu, odnosno umjetničkoj galeriji na otvorenom, manifestaciju je otvorila povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner te je već u uvodnom dijelu pohvalila Solideu koja je zahvaljujući enormnom radu i entuzijazmu za održavanje ove manifestacije postigla da je simpozij iz keramičarskog prerastao u multimedijalni gdje svaki autor pokazuje vlastiti umjetnički jezik i izražajno sredstvo.

Ostojić Cvajner vrlo je nadahnuto predstavila svakog autora te tehniku kojom je rad nastao.

- Solidea je umjetnica koja se ne libi mijenjati svoj rakurs. Ona je sjajna slikarica, veliki obrtnik i nadareni umjetnik. Ove godine krenula je od slike i dubinskog istraživanja do mini figura, tih fragilnih, malih formi u bronci koje su poput nepoznatih prolaznika iznenađenje, a koje će potom prerasti u ogromne, divovske skulpture, rekla je Gorka Ostojić Cvajner.

Za Borisa Rocea istaknula je da je on uz Solideu stup simpozija i nepresušni inovator i edukator. Umjetnik i fotograf Berislav Božić ove je godine u Vodnjan doveo cameru obscuru, odnosno arhaičan medij kojim je s vodnjanskim motivima stvorio kolaže, kombinirajući tako tu arhaičnu fotografsku tehniku s digitalnom fotografijom.

Đanino Božić koristio je kugle kao osnovni oblik te stvorio mobilnu skulpturu obješenu na maslini. Ambijentalnu instalaciju punu emocija i strasti u vidu obješene dječje odjeće, od koje je neka prava, a neka umjetna ponudila je Danijela Pivašević Tenner proširivši time granice keramoplastike.

Inspirirani podnebljem, talijanski umjetnici Walter Perotti i Gioela Suardi izradili su školjke u keramoplastici. Arture Saccone, talijanski ambasador rakua, prikazao je nekoliko skulptura u tehnici koja je pred izdisajem. Anne-Katrin Altwein, njemačka angažirana umjetnica koja već sedam godina sudjeluje u radu kolonije, organičke humanoidne skulpture fragilnih nota objesila je nad bazenom.

Arte in situ opet se pokazao kao razigrani inkubator umjetničkih inovacija, pri čemu valja istaknuti da je ovo prvi put da je radionica održana u proljetnom terminu te je odmakom od ljeta omogućen istinski fokus na rad, koji je po tko zna koji put oduševio prisutne ili kako je to direktorica Turističke zajednice Vodnjana Morena Smoljan Makragić poetično opisala: "Solidein vrt i ove godine je postao vrt poezije, meditacije i rada". Čeka se jubilarni deseti. (L. BAGAR, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter