Antika na suvremeni način

Borbe gladijatora u Areni
Borbe gladijatora u Areni

Najzanimljiviji i najatraktivniji događaj na Danima antike bio je zasigurno onaj održan u subotu navečer u Areni – borbe gladijatora koje su, očekivano, privukle brojnu publiku.

Predavanja i izložba

No, ovogodišnji su Dani antike donijeli pregršt raznih događanja. Svakako, bilo je vrlo zanimljivo slušati vrsnog poznavatelja filma Daniela Rafaelića na pulskom Forumu kako govori o nijemim filmovima, odnosno o antici i nijemim filmskim spektaklima uz konstataciju da nema prikladnijeg mjesta za govoriti o takvim ostvarenjima od pulskog Foruma.

"Antika na suvremen način III", odnosno "Arte et Marte" naziv je izložbe Alme Kugić koja je u subotu navečer otvorena u galeriji Cvajner i koja će se moći razgledati do 21. lipnja.

Povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner navela je da je Pula grad s puno potencijala što se tiče talenata u raznim umjetničkim i inim segmentima te da je šteta što im se ne daje veća pažnja.

Almu Kugić je definirala Puljankom, Zagrepčankom i Bečankom, a ona je modna dizajnerica, te studentica arhitekture na Tehnološkom fakultetu u Beču.

- Ova nevelika, ali upečatljiva izložba sastavljena je od dvije analitički i tvorbeno različite, a iste cjeline. Jednu čine slike-reljefi kao njezin sublimat vojnog i vojničkog duha i reda, iz kojih je formacija razvidan sustav aplikacija koje će primijeniti na svojim ženskim odjevnim predmetima. Način na koji je Alma Kugić osuvremenila memoriju na tako daleku povijesnu i kulturnu baštinu svijeta, kako je posegnula i za resursima futurizma i minimal arta, začudno je pročišćen supstrat i artefakt koji nam daje naslutiti buduću umjetničku praksu ove iznimno zanimljive i složene osobnosti od koje valja očekivati ozbiljnu umjetničku biografiju, naglasila je Ostojić Cvajner.

Ova je umjetnica lani dobila prvu nagradu stručnog žirija na grupnoj izložbi "Antika na suvremen način II", kada su u žiriju, pored Ostojić Cvajner bili i akademski slikari Fulvio Juričić i Ivan Obrovac.

Dvije predstave

Subota je donijela i nastup Teatra Naranča, ovoga puta plesnom predstavom "Orfej i Euridika", a Naranča se na ovoj manifestaciji predstavila s dvije predstave - Pipovim antičkim pustolovinama i ovom plesnom.

Za glazbeni uvod na svim su programima nastupali Samanta Stell, Nataša Dragun i Sebastian Stell, a kolega novinar i publicist, te vrsni kvizoman Davor Šišović vodio je kviz s pitanjima iz antike, na što su spremne ekipe, sastavljene mahom od kvizaša iz Beer cluba, odgovarale.

Programi predviđeni za nedjelju su otkazani zbog najavljenog lošeg vremena. (V. BEGIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter