Alba ili pohvala satu tišine pred svitanje

S otvaranja izložbe Jasne Buić u galeriji Makina (D. ŠTIFANIĆ)
S otvaranja izložbe Jasne Buić u galeriji Makina (D. ŠTIFANIĆ)

U galeriji Makina otvorena je izložba fotografija Jasne Buić pod nazivom "Alba ili pohvala satu tišine pred svitanje" koja će se moći razgledati do kraja mjeseca. Radi se o fotografijama srednjeg formata, snimljenih na filmu u Barceloni gdje ova pulska umjetnica živi i radi, predaje engleski. Unatoč tome što su ovo prikazi Barcelone, fotografije djeluju kao da su snimljene i negdje drugdje. Odnosno, kao što na otvaranju reče Paola Orlić, ovaj grad na fotografijama je sazdan od svih gradova u kojima je autorica živjela, a Jasna Buić nam je priznala da nije tražila neke tipične gradske lokacije i nije htjela napraviti neki turistički portret Barcelone, što se i vidi. To su fotografije nastale pred sam izlazak sunca, a izložba je "pohvala tom satu tišine, sat kada se zapitamo hoće li nešto od nas ostati, kada se zapitamo 'A što sutra?' To je točno trenutak kada tama nestaje, rađa se svjetlost i novi dan", kazala je na otvaranju Orlić.

Fotografije su nastale u razdoblju od otprilike godinu dana. Posebno zbog ovog ciklusa Buić bi se ustala prije zore kako bi ovjekovječila ove prizore.

- Kako je Barcelona jako živahan grad, pun turista, imala sam potrebu naći jedan mirni trenutak i portretirati grad iz neke drukčije perspektive od onoga kako ga inače svakodnevno doživljavam. Učinilo mi se da bi to mogla biti zora kada nema ljudi na ulici, ispričala nam je Buić.

Odabir filma objašnjava time da je htjela istraživati kolorite koje film nudi jer je estetika različita od digitalnog fotoaparata.

- Rezultati su malo suptilniji, drugačiji. Bila je na neki način jedna avantura vratiti se filmu, jer to su moji počeci a fotografirati na filmu zahtjeva jedan malo strpljiviji pristup. Kada slikaš digitalnim fotoaparatom ideš, okidaš, pa poslije biraš najbolje, a ovdje moraš malo više razmišljati, više planirati. Svaki film ima 12 snimaka, moraš paziti na ekspoziciju i na sve", kaže ona. (M. RADIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter