Aaah, freak out! Le freak, c'est chic, freak out!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Impozantnim završnim činom, kada se na binu iz publike uspelo bar stotinu rasplesanih ljudi za izvedbe još jednog njihovog velikog hita "Good Times", samo je potvrđen prvorazredan glazbeni događaj u kojem je sinoć na rovinjskom Unknown festivalu uživalo između tri i četiri tisuće pretežito mladih Engleza.

Tom velikom finalu odličnog, skoro dvosatnog nastupa legendarnog glazbenika Nilea Rodgersa i njegovog sjajnog benda Chic u rovinjskom naselju Amarin, prethodila je daleko najpoznatija njihova pjesma i jedna od kultnih pjesma disco ere - "Le Freak", za čije je izvedbe publika zajedno s bendom pjevala čuveni refren: "Aaah, freak out! Le freak, c'est chic, freak out!". I ova je kultna pjesma kreirana jedinstvenim gitarskim rifovima Nilea Rodgersa, ali i iznimno visokom i vjernom instrumentalno-vokalnom interpretacijom benda, počevši od sjajnih dviju pratećih pjevačica, suverenog basiste do odlične brass sekcije.

Ne čudi, stoga, da je baš ovom bendu prošlog ljeta ukazana ta čast da spektakularno otvori renomirani novosadski Exit festival. I rovinjski koncert pucao je od vedrine i iznimno uvjerljive interpretacije i muziciranja, bez muljanja i sporih prearanžiranja originalnih skladbi, čemu su često sklone islužene zvijezde željne zarade na staroj slavi. To nikako nije slučaj s i danas iznimno autorski aktivnim i vitalnim 61-godišnjim Nileom Rodgersom.

No, nastup jedne od najznačajnijih pojava u pop i disko muzici, time i u povijesti moderne glazbe, nije se sve sveo samo na njihove spomenute planetarne disco funk hitove kojima su zaključili, a pjesmama "Everybody Dance", "Dance, Dance, Dance" te "I Want Your Love" i otvorili rovinjski koncert. Naime, Nile Rodgers je jedan od najvećih glazbenih producenata današnjice koji je radio neke od najvećih albuma u povijesti glazbe. Ovaj producent, skladatelj i gitarist stoji iza ponajvećih uspjeha, singlova i albuma Davida Bowiea, Duran Duran, Madonne. Čovjek je to koji je s Daft Punk i Pharrellom Williamsom sukreirao silno nagrađivanu noviju pjesmu "Get Lucky", koja dakako nije preskočena ni na ovom koncertu. Zajedno s pokojnim suosnivačem Chica, sjajnim basistom Bernardom Edwardsom, Rodgers je pisao glazbu za Dianu Ross na njenim počecima, pa je bend otpjevao njenu "I'm Coming Out", a Rodgers je surađivao i sa Sister Sledge, Ericom Claptonom, Robertom Plantom, B-52s, INXS-om i mnogim drugim.

Nabrajajući sinoć te svoje najistaknutije suradnje, nasmijani Rodgers naglasio je da Chic nije cover bend, nego da su sudjelovali u nastajanju mnogih pjesama, od kojih su neke prekjučer i izveli, poput Madonnine "Like a Virgin", INXS-ove "Origin Sin", "We Are Family" Sister Sledge.

Rodgers je zatim sugestivno otpjevao Bowievu "Let's Dance", ne kopirajući pritom Bowiea, već je izvodeći u svojoj profinjenoj vokalnoj lagi. Izveli su i "Notorious" grupe Duran Duran kojima, usput, 61-godišnji Rodgers producira njihov 14. studijski album koji bi trebao izaći u proljeće 2015. godine.

Njihovom nastupu prethodio je na glavnoj pozornici korektan jednosatni nastup škotskog elektronskog trija Chvrches. Predvođeni pjevačicom Lauren Mayberry, predstavili su svoj prošlogodišnji debitantski album "The Bones of What You Believe", a rovinjsko su gostovanje zaključili svojom najpoznatijom skladbom "The Mother We Share".

Jučer, danas, sutra

Britanski organizatori Unknown festivala drugu godinu za redom gaje koncept gostovanja kultnih glazbenih imena poput Nilea Rodgersa i Chica te kombinaciju recentnih autora indie glazbe i trenutno najtraženijih elektronskih glazbenika. Danas su tako na koncertnom repertoaru hvaljeni engleski indie bend Wild Beasts (ovog su mjeseca predgrupa The Nationalu u velikoj londonskoj dvorani O2), kao i pop bend London Grammar, uz jake elektronske snage Mount Kimbie i Jamiea XX.

Sutra će, pak, među brojnim izvođačima nastupiti Moderat (na glavnoj pozornici od 22.45 do 23.45 sati); dok je Simian Mobile Disco od 3.30 do 5 ujutro. Preksutra, zadnjeg festivalskog dana, na Forest pozornici, od 3 do 4.30 sati, nastupa Disclosure, traženi engleski house duo braće Guya i Howarda Lawrencea. (Zoran ANGELESKI, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter