Njegovanje tradicije Istre i cijele Hrvatske

 Svirači KUD-a Uljanik (D. MEMEDOVIĆ)
Svirači KUD-a Uljanik (D. MEMEDOVIĆ)

Puno Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula dočekalo je i aplauzima ispratilo 20. večer tradicijske glazbe i plesa održanu preksinoć u organizaciji KUD-a Uljanik u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula. Kao i obično, KUD Uljanik nije došao sam nego je pozvao i goste i proveo publiku kroz glazbenu tradiciju cijele Hrvatske, od Istre do Podravine i Dalmacije, ali i šire. Kako je program nosio naziv "KUD Uljanik i gosti", u Pulu su stigli članovi i članice KUD-a Barban iz Barbana, KUD Delovi iz Delova koji se nalazi blizu Novigrada Podravskog, Folklorni ansambl "Dr. Ante Starčević" iz Gospića te Društvo perojskih Crnogoraca "Peroj 1657" iz Peroja.
 
Bila je to prilika i da KUD Uljanik proslavi 49. rođendan, dok Brodogradilište Uljanik prije nekoliko dana obilježilo 160 godina postojanja. KUD je osnovan 1967., broji 80-ak članova koji djeluju u četiri plesne sekcije pod vodstvom Dragice Martinović, sekciji svirača na istarskim tradicijskim instrumentima koji vodi Valter Bašić, dok pod vodstvom Marina Latina djeluje tamburaški orkestar koji je nastupio kao pratnja u više točaka.
 
Preksinoć su se tako predstavili članovi spomenutih sekcija, kako oni stariji tako i oni mlađi koji djeluju u ovom KUD-u, pa su tako odrasli krenuli s jednim balunom u koreografiji Stjepana Celića uz pratnju na mihu Danijela Vitasovića. Nastavilo se mazurkom uz svirku na roženicama Dorijana Jurkote i Matea Radolovića te kantom "Dajte vi meni, tetice" koju su pjevali Ana Lanča, Tamara Ostoni i Toni Stanić te još jednom plesnom numerom na Celićevu koreografiju uz pratnju na trieštini Roberta Krbavca. U "Humskoj polki" trieštinu je zasvirao Robert Krbavac, bajs Marko Franković, violinu Anja Kursar, flauta Lucija Franković, klarinet Danijel Vitasović i Diego Križanac, a usnu harmoniku David Brajković.
 
Mlađi se predstavili dječjom igrom i plesom "Sunce zahaja" uz pratnju Marka Frankovića na harmonici i na koreografiju Lucije Kancijanić. Nastavilo se s polkom uz koju je šurle zasvirao Mateo Smoljan i "Tanecom" uz koji je vidalice svirala Lucija Franković. 
 
Nisu se Uljanikovci zadržali na predstavljanju samo istarskih plesova, pjesme i svirke nego su pokazali da su jako dobro upoznati i s tradicijom ostalih dijelova Hrvatske pa su tako izveli i stare splitske plesove (koreografija Salko Salihi), dubrovačke kontradanse, zatim plesove Slavonije u točki nazvanoj "Oj, Ivane, Ivaniću" te pjesme i plesove Turopolja pod nazivom "Devojčica kolo vodi" u koreografiji Dragice Martinović čime su još jednom oduševili publiku.
 
Folklorni ansambl "Dr. Ante Starčević" iz Gospića upoznao je publiku s pjesmama i plesovima njihove rodne Like uz pratnju samice, za što je koreografiju pripremila voditeljica Maja Šimić Rukavina, dok su gosti iz KUD-a Delovi pokazali kako to zvuče tradicijske pjesme i plesovi iz Podravine, a nastup su nazvali "Lepo ti je rano uraniti", na koreografiju Zrinke Roksandić i u glazbenoj obradi Damira Hranića.
 
Društvo perojskih Crnogoraca "Peroj 1657" iz Peroja predstavilo se spletom crnogorskih kola "Poigraj, poskoči" u koreografiji Nerine Štajner. Voditelj folklorne sekcije je Dragan Vučerić.
 
Iz Istre su došli i članovi i članice KUD-a Barban koji je navršio četiri desetljeća postojanja. Pod vodstvom Tine Trošt oni su se predstavili s tri točke i to speljanjem - svirkom Mihaela Glavaša i Erika Žagrića na veliku i malu roženicu, zatim tarankom - kantom uz harmoniku i roženicu, svirali su Mihael i Željko Glavaš te jednom polkom.
 
Na kraju programa koji je vodila Nives Trošt mikrofon je uzeo predsjednik KUD-a Uljanik Dragan Pereša koji je uputio poziv publici da se još jednim toplim aplauzom 
zahvale svim izvođačima i onima koji su mogli organizirati ovu lijepu večer te se ukratko prisjetio povijesti brodogradilišta za koji je 9. prosinca 1856. kraljica Elizabeta položila kamen temeljac. 
 
Tajnica Saveza kulturno umjetničkih društava Pula Gabrijela Peruško Pujas uputila je KUD-u Uljanik zahvalu i čestitke na dvije nove koreografije i kazala da je ovo jedan od najposjećenijih programa u INK-u, a jednako dobar odaziv očekuje i iduće godine kada će KUD Uljanik proslaviti 50. rođendan. Večer je završila podjelom zahvalnica i prigodnih darova sudionicima, a ni gosti nisu došli praznih ruku.
 
KUD Uljanik bavi se očuvanjem, njegovanjem i uvježbavanjem izvornih tradicijskih plesova, pjesama, svirke, običaja i jezika Istre i Hrvatske. Osim bogatstvom koreografija, KUD Uljanik može se pohvaliti i zavidnim fundusom narodnih nošnji te narodnih i tradicijskih instrumenata, a dobitnici su i brojnih priznanja i nagrada. (Mladen RADIĆ)
 
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter