"Leron" je simbol poštivanja različitosti i običaja

Leron u Vodnjanu (N. LAZAREVIĆ)
Leron u Vodnjanu (N. LAZAREVIĆ)

Vodnjan je u petak još jednom bio pravi mali centar multikulturalnosti, narodnih plesova, običaja i tradicije. Petnaesti po redu Međunarodni festival folklora "Leron" i ovoga je puta pokazao da ljubav prema baštini i njegovanju tradicije nemaju granice, a kao najbolji dokaz tome svakako su brojni folkloraši koji su i ove godine oduševili publiku na prepunoj vodnjanskoj placi. M

eđunarodna smotra folklora započela je baš u trenutku kada se nad Vodnjanom nadvila duga, a Trgovačka ulica bez parkiranih automobila bila je idilična kulisa za mimohod sudionika. Znatiželjni mještani provirivali su sa svojih balkona, a oduševljenje folklorašima već pri njihovom prvom predstavljanju, nisu skrivali ni brojni strani posjetitelji.

Folklorne skupine otvorile su festival mimohodom koji je krenuo od Doma mladih na čelu sa limenom glazbom iz Vižinade i domaćinima iz vodnjanske zajednice Talijana koji su zapjevali i zaplesali forlanu. Slijedile su ih ostale grupe koje su se potom na pozornici na Narodnom trgu i "službeno" predstavile publici u svom najboljem svijetlu. Ondje je održan natjecateljski dio u kojem je svaka skupina na velikoj pozornici dala sve od sebe ne bi li publici prenijela dašak tradicije.

Dodajmo kako ove godine na vodnjanskoj smotri folklora sudjeluje 250 folkloraša iz deset grupa iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Kosova, Madžarske i Poljske. Svi su oni s ponosom nosili svoje nošnje koje su i ovoga puta pokazale svu različitost i kulturu krajeva iz kojih dolaze. Tako su se prvog dana smotre u petak navečer plesovima i autentičnom glazbom predstavile skupine GF Gallesano (Galižana), KUD Židan Parazol (Ljubljana), GF Lis Zirandulis di Nimis (Udine), KUD Plesarin (Rovinj) i mađarski Soprom folkdance group (Soprom). Uz njih na festivalu sudjeluju i poljska skupina Kalina, Vodnjanska zajednica Talijana, KUD Filipovčice iz Otoka, ansambl iz Prizrena (Kosovo) te talijanska skupina Figli di Lauro.

Posjetiteljima je dobrodošlicu u ime domaćina među prvima zaželio predsjednik Zajednice Talijana iz Vodnjan Livio Belci koji je pozdravio prisutne i same učesnike. On je naglasio kako je festival dobio ime po tipičnom vodnjanskom instrumentu odnosnu "čelu bez nogu" koje se uvijek nosilo u povorkama u vrijeme svatova.

- Vodnjan je prepoznatljiv kao grad koji njeguje i živi multikulturalnost i multietičnost, a ovakvom smotrom nastojimo takvu poruku prenijeti Europi. Drago nam je da su i ovog puta s nama društva koja će svaki na svoj specifičan način slaviti svoju tradiciju i običaje. Leron je ujedno mjesto s kojeg želimo prenijeti poruku i na buduće naraštaje, a to je prije svega da ne zaborave svoju tradiciju i svaki na svoj način poštuju i njeguju svoje običaje i kulturu, kazao je Belci.

U ime Grada Vodnjana prisutnima se obratila zamjenica gradonačelnika Rosanna Biasiol Babić, potom predsjednik Talijanske Unije i saborski zastupnik Furio Radin, zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko i predstavnik Narodnog sveučilišta u Trstu Fabrizio Musa. Nakon toga, najmlađi članovi foklornog?društva Zajednice Talijana iz Vodnjana uz pratnju limene glazbe podigli su festivalsku zastavu. Najboljeg izvođača ovogodišnjeg Lerona odbrat će publika, a 15. smotku folklora organizirali su Zajednica Talijana Vodnjan i Talijanska unija u suradnji s Narodnim sveučilištem u Trstu. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter