"Cioche" s palentom kušalo više stotina ljudi

Zagarantirana zabava uz trku na tovarima (D. ŠTIFANIĆ)
Zagarantirana zabava uz trku na tovarima (D. ŠTIFANIĆ)

Četrdeset kila puži, 15 kila kapule i 12 kila šalše trebalo je za veliko šugo, specijalitet koji su došli kušati brojni posjetitelji na najveću galižansku manifestaciju - feštu od puži, održanoj u petak, na blagdan Velike Gospe.

Odmah nakon kuhanja, iz velikih je padela smještenih na rukometnom igralištu mamio miris šuga od puži i palente. Priprema je trajala dva dana, a zasluge za odličan gušt ovog tradicionalnog jela pripadaju vrijednim kuharicama Angeli Demori, Mirjani Hrelja, pomagala je Nadia Omeragić, a sve je odrađeno pod budnim oko 82-godišnje, u tom poslu iskusne Marije Delmoro.

Za svoju porciju, koja se mogla dobiti po cijeni do 30 kuna, posjetitelji su strpljivo čekali u dugačkom redu, koji nije jenjavao tijekom cijele večeri. Servirano je čak više od 500 porcija. Nakon jela, vrijedilo je zaplesati, a brojnima to nije bilo teško jer ih je "digla" vesela svirka neumornih glazbenika Trio Vala i riječke grupe Aurora. Igralište je bilo prepuno, u većini to su bili mladi i kompletne obitelji Galižanaca, no po svoju su porciju palente s pužima i dozu plesa došli posjetitelji i iz drugih krajeva Istre, te turisti.

Kupljenom porcijom dobiven je i bon za lutriju, čiju je glavnu nagradu - keramičku skulpturu puža, ručni rad umjetnika Igora Fabrisa dobila Jelena Zgrabljić iz Sv. Petra u Šumi. Kuhanje puži koji su i ove godine nabavljeni preko tvrtke iz Matulja, započelo je od samog jutra, a kuharice su uz spomenute količine namirnica, imale pune ruke posla. Da poseban gušt šugu od puži daje vrsta trave, "bružija", koja je zbog pogodne klime rasprostranjena upravo u ovom kraju, otkrio nam je Pietro Demori iz galižanske Zajednice Talijana.

- Zadovoljni smo što se nastavlja ova vrlo stara tradicija pripremanja puževa u Galižani. Njegujemo ovaj običaj koji sigurno veseli velik broj ljudi koji vole puže, a da je tako, vidi se i iz večerašnje potražnje, odnosno broju gurmana koji su ih došli kušati, rekao je Demori.

Udruženim snagama do nagrada

Program ove najveće galižanske manifestacije otpočeo je ujutro rekreativnom biciklijadom u kojoj je sudjelovalo 70-ak vozača. Deset kilometara dugi đir odvozio je šezdesetogodišnji Mario Belušić kao najstariji te petogodišnja Zara Tarticchio koja je bila najmlađa vozačica. U prostoru Mjesnog odbora od jutra su se provodile likovne radionice za djecu, a tijekom cijelog dana moglo se je obići mini uzgajalište puževa u zgradi Zajednice Talijana te pogledati izložbu "Sconfinando" autora Deana Durina.

Tijekom večernjeg programa, u dvorištu ispred ZT-a svoje su proizvode izložili OPG-ovi pa se je tako s fešte moglo otići i s kupljenim odličnim ovčjim učkarskim sirom, mortadelom i šunkom, zatim cukerančićima, proizvodima od lavande, suvenira i instrumenata od maslinovog drva i drugima.

Ondje se navečer mogla razgledati i izložba dječjih radova mališana koji su u jutarnjoj radionici stvarali na temu puža. Atraktivnim nastupom pulskih mažoretkinja označen je početak poslijepodnevnog dijela programa, kada je upriličena i izložba radova članica likovne radionice Zajednice Talijana pod nazivom "Kreativne ruke" u Ulici M. Della Vedova.

Uobičajeno veselo popraćena je i 300-metarska trka na tovarima po starogradskoj jezgri Galižane. Sudjelovalo je osam jahača, a pažnju najmlađih posebno su plijenili oni dekorirani morskim rekvizitima, poput maski i disalica. Prošlogodišnju titulu najboljeg potvrdio je Roberto Leonardelli s tovarom Franco. Tovar Marco doveo je svog jahača Gianfranca Ghiralda na drugo mjesto, a treći je na cilj stigao Cristian Deghenghi na tovarici po imenu Gigia. Medalje im je uručila predsjednica Zajednice Talijana Diriana Delcaro Hrelja.

Ovaj je, kao i program penjanja na zamašćeni stup bio vrlo posjećen, a vodio ga je Daniel Sponza. Penjanje na sedammetarski zamašćeni stup ove je godine zadalo muke za prijavljene dvije peteročlane ekipe iz Galižane. Nakon bezbroj pokušaja, grupe su udružile snage te podijelile nagrade s vrha stupa, a to je bio pršut, sir, vino i mortadelu. Dobra je posjećenost bila i za ovu priliku otvorenim galižanskim crkvama - Sv. Justa, S. Roka i Sv. Antona kao i ona crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Mnoštvo okupljenih bilo je i na Velikom Trgu gdje je svirkom zabavljao Duo Remi. Organizatori manifestacije su Grad Vodnjan-Dignano, Turistička Zajednica Vodnjan, Zajednica Talijana Galižana i NK Galižana. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter