"Bodljikavi dani" u Žminju oduševili posjetitelje

(D.ŠIŠOVIĆ)
(D.ŠIŠOVIĆ)

Četiristotinjak vrsta kaktusa i još tristotinjak vrsta drugih lončanica izloženo je na trećoj izložbi kaktusa i sukulenata koju su minulog vikenda u Žminju, "zad Kaštela", organizirale općinska Turistička zajednica i općinska uprava. Ovo nije komercijalna, već hobistička izložba, pravi mali specijalizirani festival, na kojemu svoje kaktuse i slično bilje izlažu uzgajivači, oni koji ih imaju i njeguju kod kuće.

U Žminj su tako došli pokazati, te iskustva i savjete s drugima razmijeniti, uzgajivači kaktusa iz Rijeke, Opatije, Pule, Rovinja, Pazina, Labina, a najviše ih je iz ovog kraja, sa Žminjštine. S ukupno 41 izlagačem, ovogodišnji su "Bodljikavi dani" dvostruko brojniji nego lanjski, a tijekom trodnevne žminjske izložbe javljali su se i novi, koji bi u njoj htjeli sudjelovati dogodine, prenose nam organizatorice izložbe, Lenka Šaina iz žminjske Turističke zajednice, te uzgajivačica Zdenka Jakus, koja je prije tri godine ovu manifestaciju i inicirala.

Zdenki Jakus je uzgoj kaktusa davnašnji hobi, i u svom domu u Lašićima ima ih već preko 60 vrsta, pa kad smo ju zamolili da nam izdvoji jednu vrstu kaktusa koja je među uzgajivačima posebno atraktivna, pokazala nam je nekoliko primjeraka okruglastog niskog kaktusa s čvrstim dugačkim bodljama.

Najveći između više takvih izloženih primjeraka imao je četrdesetak centimetara u promjeru. Zdenka nam uz osmijeh govori da ovaj kaktus zovu "svekrvina stolica", da potječe iz Meksika, a da je za uzgoj do veličine ovog najvećeg primjerka na žminjskoj izložbi potrebno čak dvadeset godina!

Naravno, i brojne druge vrste izloženih kaktusa privlače pozornost, a moramo objasniti i objašnjenje domaćica ove izložbe o jednom pojmu iz njenog podnaslova: sukulenti su sve "mesnate" biljke koje u debelom tkivu svojih listova i stabljika sakupljaju vodu, ali kaktusi imaju bodlje, dok ih ostali sukulenti nemaju.

Izložbu je vrlo maštovito, koristeći vizualnu atraktivnost samih kaktusa, njihovih posuda, i drvenih paleta koje su poslužile kao postamenti, dizajnirao Fabio Dusman. Mnogo je sponzora, žminjskih obrtnika i tvrtki, podržalo ove "Bodljikave dane", u sklopu izložbe bilo je i kulturnih i zabavnih programa, a po prvi put su održavana i stručna predavanja.

Uzgajivač Vlado Bazikić je tako održao predavanje "Uspješni uzgoj sukulentnog bilja", dok je Jolanda Pajković govorila o ljekovitim svojstvima aloe vere. Svi su izlagači nagrađeni zahvalnicama, a dvije su među njima posebne: kao najstarija uzgajivačica kaktusa posebnom zahvalnicom nagrađena je Marija Mišan iz Kanfanara, dok je priznanje kao najmlađi izlagač dobio devetogodišnji Gabrijel Bančić iz sela Krničari. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter