"Birdman" pobjednik ovogodišnjih Oscara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Crna komedija "Birdman" osvojila je u nedjelju četiri Oscara - za najbolji film, režiju, fotografiju i originalni scenarij, isto koliko i "Grand Budapest Hotel", koji je pobijedio u kategorijama najbolje scenografije, kostimografije, šminke i originalne glazbe.

Ta su dva filma u utrku za Oscara krenula s devet nominacija, a u stopu ih je s osam nominacija pratio film "Igra oponašanja", koji je taj kipić osvojio samo za adaptirani scenarij. "Birdman", film meksičkoga redatelja Alejandra Inarritua, priča je o pokušaju povratka na scenu zaboravljenoga glumca u filmovima o superjunacima. Inarritu je i scenarist i producent filma u kojemu krilatoga superjunaka koji želi vratiti staru slavu, glumi Michael Keaton. Uz njega se u ostalim ulogama pojavljuju Edward Norton, Naomi Watts i Emma Stone. Na putu do Oscara za najbolji film "Birdman" je dobio mnoge nagrade, među kojima su nagrade američkih društava glumaca, redatelja i producenata, ali i četiri nagrade venecijanskog filmskog festivala, nagrada za najbolju režiju na festivalu u Palm Springsu, tri nagrade "Spirit" - za najbolji film, glavnu mušku ulogu i fotografiju, te dva Zlatna globusa (za najboljega glavnog glumca i scenarij).

Iako se film Wesa Andersona "Grand Budapest Hotel" o avanturama conciergea Gustava H u europskom hotelu između dva svjetska rata uoči dodjele Oscara smatralo outsiderom u utrci za najbolji film, on je ipak osvojio četiri Oscara - za scenografiju, kostimografiju, šminku i originalnu glazbu. Svih četvero ovogodišnjih dobitnika "glumačkih" Oscara tu su nagradu osvojili prvi put u karijeri. Eddie Redmayne proglašen je najboljim glavnim glumcem za ulogu astrofizičara Stephena Hawkinga u filmu "Teorija svega", a i prije dodjele Oscara dobio je mnoge pohvale kritičara za prikaz različitih stadija ALS-a, neurološke bolesti od koje boluje Hawking.

"Svjestan sam toga koliko sam sretan čovjek", rekao je Redmayne posvetivši nagradu oboljelima od te bolesti diljem svijeta. I Julianne Moore, koja je dosad za Oscara bila nominirana pet puta, tu je nagradu za najbolju glavnu ulogu osvojila za portret oboljele osobe. Ona u filmu "Zauvijek Alice" glumi ženu oboljelu od Alzheimerove bolesti. Oscara za najbolju mušku sporednu ulogu dobio je J.K. Simmons za ulogu psihotičnog učitelja jazza koji mladog bubnjara gura u glazbeni vrh u filmu "Ritam ludila" Damiena Chazellea. Za tu je ulogu već osvojio Zlatni globus i nagradu BAFTA-e. Film o mladom jazz bubnjaru na glazbenom konzervatoriju osvojio je Oscara i za montažu te za zvuk. Najboljom ženskom sporednom glumicom proglašena je Patricia Arquette za ulogu u filmu Richarda Linklatera "Odrastanje", koji prati život dječaka u razdoblju od dvanaest godina. To je bio i jedini Oscar za film koji se uoči dodjele, uz "Birdmana", smatralo jednim od favorita za titulu najboljega filma jer je već osvojio mnoge nagrade, među kojima nagradu BAFTA-e za najbolji film i Zlatni globus za najbolju dramu.

Biografski film "Igra oponašanja" o britanskome matematičaru Alanu Turingu zaslužnom za dešifriranje Enigme od osam nominacija dobio je samo Oscara za najbolji adaptirani scenarij, a "Snajperist" Clinta Eastwooda, koji je bio nominiran u šest kategorija, pobijedio je samo u kategoriji najboljega zvuka. "Ida", poljska drama redatelja Pawela Pawlikowskog, snimljena u crno-bijeloj tehnici, o redovnici koja otkriva svoje židovsko podrijetlo i odlazi u potragu za svojim korijenima osvojila je Oscara za najbolji film na stranom jeziku. Film se natjecao francusko-mauritanskim "Timbuktuom", koji je u petak trijumfirao na dodjeli Cezara, ruskim "Levijatanom", estonskim "Tangeriinesom" i argentinskim filmom "Divlje priče". Oscara za najbolju pjesmu dobila je pjesma "Glory" iz filma "Selma" o Martinu Lutheru Kingu i borbi za pravo glasa Afroamerikanaca. Oscara za dokumentarni film dobio je film Laure Poitras "CitizenFour" o bivšem zaposleniku CIA-e Edwardu Snowdenu koji je otkrio podatke o programima nadziranja koje je provodila američka vlada. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter