VELIKI POŽAR U VINEŽU: Pet obitelji ostalo bez doma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pet stanova od ukupno osam u stambenoj zgradi u Vinežu izgorjelo je u noći s nedjelje na ponedjeljak. Srećom, nitko od oko 22 stanara nije ozlijeđen jer su uspjeli na vrijeme pobjeći iz zgrade u plamenu. Požar je prema dojavi izbio u 23.30 sati, no stanari, sada već izgorjele zgrade, ogorčeni su sporom reakcijom labinskih vatrogasaca, jer kažu da su kasnili između 30 i 45 minuta te da se moglo puno više spasiti.

Dojava je prema labinskim vatrogascima primljena u 23.30 sati, a gasilo se gotovo cijelu noć. Hrvatska elektroprivreda je isključila struju u dijelu Vineža iz sigurnosnih razloga, a vatrogasci su sa četiri vozila s dvije strane gasili požar na krovu, katu i u prizemlju zgrade. Gašenju su se pridružili i mještani koji su s vodenim cijevima pomagali vatrogascima. Materijalna šteta će prema svemu sudeći biti golema, a najmanje je pet obitelji noć provelo kod bližnjih ili kod susjeda. Policija će utvrditi uzrok požara tijekom očevida.

Na mjestu događaja smo razgovarali sa Enisom Begović, stanarkom koja je ostala bez ičega u požaru, no tješi je što je uspjela spasiti kćer i trogodišnju unuku od vatrene stihije. Za požar smatra da je kriv njezin susjed S. B. koji ima oko 90 godina.

- Ostala sam bez ičega, sve nam je izgorjelo. Prvo sam iz kuće izvukla kćer i trogodišnju unuku, a potom nije bilo vremena za spašavanje stvari jer se vatra brzo širila. Moj susjed je kriv za požar, a više puta smo zvali Grad i socijalno da se taj čovjek smjesti jer je bez struje i vode. Mi stanari urgiramo da mu spoje struju da se ne smrzne, jer nitko ne vodi brigu o njemu, kaže Begović.

No, Begović je prvotno mislila da se radi o nečem sasvim drugom, a požar joj nije bio niti na kraj pameti.

- Oko 22.15 sati sam čula lupanje kod njega i mislila da su mu došli lopovi, te sam istrčala u pidžami. U tom trenutku je prema meni dotrčao zet koji je vidio požar i odmah smo izvukli moju kćer i unuku, jer se plamen već uvelike počeo širiti. Pobjegli smo van, te je susjed preko puta zvao vatrogasce koji nikako da dođu, a poslije njih smo zvali policiju. No, kada su vatrogasci stigli, bili su bez vode u cisterni, sramota, kazala nam je Begović.

Svjesna da iz stana nije spasila ništa materijalno, Begović nezna što će biti sutra. Iako će nakon požara prenoćiti kod susjede, ogorčena jer sutra valja naći neko drugo rješenje. Naglasila nam je da se može pohvaliti sa dobrim susjedima koji su spremni pomoći.

Safet Čaušević nam je ustupio video požara dok je još bio u početku i kada se rasplamsao i progutao krov, a snimku možete pogledati ovdje. Kazao nam je da su vatrogasci kasnili, a udaljeni su svega nekoliko minuta od mjesta požara. Razočaran je budući da nije prvi puta da tamošnji vatrogasci "kasne na posao". Potvrdio nam je da je prva cisterna došla na do kuće, ali bez vode, prazna.

O svim optužbama i problemima oko dolaska vatrogasaca koje su nam mještani Vineža kazali za vatrogasce, pitali smo zapovjednika labinske Javne vatrogasne postrojbe, Darka Vitasovića. On se ne slaže s tim tvrdnjama i kaže da su na mjesto događaja došli nekoliko minuta nakon dojave, također, da je cisterna bila puna.

- Čuo sam što pričaju ljudi. Čim je dojava došla, u 23.30 sati, za nekoliko minuta smo došli ovdje. Što se prazne cisterne tiče, nije istina, jer su sva naša vozila uvijek napunjena i spremna. Ljudi svašta pričaju. O uzroku požara ne mogu govoriti, jer je rano za to. Na terenu smo imali četiri vozila i devet vatrogasaca i ostajemo dok ne završimo, kazao je Vitasović. (Napisao i snimio M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter