Ma nebitni su i zidovi i stan, samo neka su svi dobro

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Sretni smo da nema ljudskih žrtava, sve je ostalo nebitno. zidovi, zgrada, namještaj, sve su to samo stvari, bitno je da su moji susjedi, pogotovu teta Katica, dobro i da nitko nije nastradao – tim nam se riječima obratio Anđelo Hrvatin, jedan od stanara stambene zgrade u ulici Giuseppine Martinuzzi 19, u labinskoj starogradskoj jezgri, u kojoj je noći sa subote na nedjelju izbio požar. Iako do zaključenja broja još nije sa sigurnošću utvrđen uzrok požara jer su jučer cijeli dan rađeni izvidi, zna se da je izgorio četverosobni stan na drugom katu zgrade.

Sve je u trenu planulo

Upravo je Katica navečer oko 20 sati pozvala vatrogasce i javila da gori dimnjak. Iz Javne vatrogasne postrojbe Labin, izašli su na mjesto požara s četiri interventna vozila i sedam vatrogasaca. Ubrzo su vatrogasci ugasili požar, pročistili dimnjak kuglom, ostali još par sati na mjestu požara radi prevencije, te pratili da požar ne bi opet buknuo.

Anđelo Hrvatin, čiji se stan nalazi na dugom katu zgrade kao i stan Katice Višković, koji je u potpunosti izgorio, priča nam dalje, kako  su vatrogasci otišli oko 23 sata a stanari se opet mirno vratili u svoje domove, te većina otišla na spavanje.

- Nisam ništa ni čuo, a ni osjetio miris dima, dok me noću oko tri sata, nije zvonjavom na vrata probudila nećakinja Katice, koja je sva uplašena rekla da im gori u stanu. Moja je supruga pozvala vatrogasce, koji su se opet pojavili za tren i počeli s gašenjem. Morali su napraviti rupu u zidu između stanova, jer se ustanovilo da gori drvena greda koja spaja zidove. Iako su vatrogasci brzo stigli, sve je u trenu planulo. Katičin stan je izgorio, naš je uništen od vode, velika rupa učinjena je kako bi se uklonila greda koja je gorjela. To su stare zgrade, izvana se daju popravljati ali iznutra je sve suho pa je valjda stoga sve tako brzo izgorjelo – priča nam utučen, Anđelo Hrvatin.

Bila je to sreća u nesreći

Marica Vale, kći Katice Višković, također ponavlja riječi Anđela

- To je prava sreća u nesreći. Moja je mama teško pokretna i kreće se samo uz pomoć hodalice i u kolicima, pa je stoga ni ne ostavljam samu, nego uvijek netko spava kod nje. Strah me i pomisliti što bi se dogodilo, da je kojim slučajem bila sama u stanu, kad je buknuo požar. Ma sve mi je nebitno, zidovi, stan, prozori, sve se to da izmijeniti i popraviti. Najvažnije od svega nam je, da su svi stanari i moja mama neozlijeđeni i dobro. Naravno da su uplašeni, jer kako bi se drugačije osjećao čovjek, kad oko sebe vidi plamen – rekla nam je Marica.

Marica nam dalje govori, da joj nije jasno kako je uopće do požara došlo, i ne vjeruje da je uzrok dimnjak, jer se redovito čisti i pregledava najmanje dvaput godišnje, za što stanari posjeduju i potvrde, da je pregledan.

Učinit ćemo sve da pomognemo stanarima

Na mjestu požara zatekli smo gradonačelnika Labina Tulija Demetliku, koji se došao raspitati je li stanarima potrebna kakva pomoć.

- Žalostan sam zbog svega što ovdje vidim. Takve tragedije nas uvijek dirnu, ražaloste i naravno da se odmah zapitamo je li potrebna bilo kakva pomoć koju mi možemo pružiti. Osobno ću na današnjem kolegiju popričati sa suradnicima kako i na koji način ljudima od kojih su neki izgubili sve, pomoći i kako ih zbrinuti. Od svega je ipak najvažnije da nema povrijeđenih. Materijalna šteta je ogromna, ali vjerujem da ćemo zajedno iznaći snage i mogućnosti, da je u najkraćem roku saniramo i pomognemo. Imali smo nažalost prije nekoliko godina sličan slučaj, te smo i tada u vrlo kratkom roku, zbrinuli obitelj i pomogli pri renoviranju kuće – rekao je labinski gradonačelnik. (Napisao i snimio Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter