Buje: U prometnoj nesreći jedan poginuli, dvoje ozlijeđenih

Prometna nesreća na cesti Buje - Umag (M. SARDELIN)
Prometna nesreća na cesti Buje - Umag (M. SARDELIN)

Sedamdesetdvogodišnjak s područja Umaga je poginuo, a dvije ženske osobe u dobi od 45 godina iz Umaga i 32 godine iz Brtonigle su prema prvim informacijama lakše ozlijeđene u prometnoj nesreći na cesti Buje - Umag kod mjesta Kršete u ponedjeljak u 8.20 sati. Cesta je nakon nesreća za sav promet zatvorena, a vozila su preusmjerena okolnim pravcima prema Bujama, odnosno Umagu.

Nesreća se prema policijskom izviješću dogodila kada je 45-godišnja vozačica Škode, pulskih oznaka, koja se kretala iz smjera Umaga prema Bujama, iz sada neutvrđenih razloga, prešla na suprotnu kolničku traku, gdje se sudarila s Fiatom, pulskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 72-godišnji muškarac. Fiat je od siline udarca odbačen izvan kolnika na travnatu površinu, a vozač je preminuo na mjestu događaja, nakon pokušaja reanimacije. Djelatnici Hitne medicinske pomoći pružili su na mjestu događaja liječničku pomoć i vozačici Škode te 32-godišnjoj suvozačici iz Fiata, koje su prevezene u OB Pula na daljnje medicinsko zbrinjavanje. Tijelo 72-godišnjaka je prevezeno na Odjel patologije OB Pula radi obavljanja obdukcije.

Na mjesto događaja je nakon nesreće upućena umaška Hitna medicinska pomoć, vatrogasci iz Umaga te bujska policija. Medicinari su 15-minuta svim snagama pokušavali pomoći i reanimirati muškarca koji je ležao na travi pored ceste, no svega 30 minuta nakon nesreće je utvrđeno da mu više nema pomoći. Bujska policija će obaviti očevid, a pozvana je i zamjenica pazinskog općinskog državnog odvjetnika. Umaški vatrogasci su na mjesto nesreće izašli s tri vozila i šest vatrogasaca te su na oba vozila isključila dotok struje radi bojazni od zapaljenje vozila, a pomagali su i medicinarima tako što su iz razbijenog Fiata izvukli tada ozlijeđenog muškarca. Iako su medicinari i vatrogasci munjevito reagirali, nisu uspjeli spasiti život 72-godišnjaku.

Na mjestu nesreće se ubrzo skupilo dosta vozila s obje strane, koja su zaustavljena i preusmjeravana, no vozači su izlazili i gledali što se događa, a najviše ih je pogodio prizor reanimacije muškarca. No, policija je ubrzo s mjesta događaja udaljila osobe koje tamo nemaju što raditi i započela s očevidom, pritom zatvorivši cestu. Vatrogasci su iz sigurnosnih razloga ostali na mjestu događaja još sat vremena te su vraćeni u umašku postaju.

U proteklom razdoblju od 30 dana, u Istri je u prometu u tri nesreće poginulo pet osoba, što je izrazito veliki broj budući da je od početka godine u šest nesreća poginulo ukupno njih osam. Lani u istom razdoblju je ukupno u isto toliko nesreća poginulo šest osoba. Proteklog vikenda su u 21 prometnoj nesreći ukupno stradale 24 osobe, od čega četiri s teškim ozljedama. Najčešće greške kod prometnih nesreća je bila neprilagođena brzina, alkoholiziranost vozača te neuvjeravanje u izvršenju radnji. Policija je tijekom vikenda iz prometa isključila 17 vozača i osam vozila, a prekontrolirala je ukupno 519 vozila i vozača. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter