Ne dirajte pazinske pse i macke!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da se niste usudili taknuti ni jednog psa ili macku po pazinskim ulicama!

Zbog dva slucaja pojave bijesnih lisica u Pazinu viši državni veterinarski inspektor Nenad Cukon proglasio je "izvanredno stanje" kojim se nareduje ubijanje necijepljenih pasa i macaka te pasa i macaka lutalica. Osim toga planira se i povecani odstrel lisica, a i "drugih divljih životinja".

Oštro se protivim ovim odredbama, koje je nažalost prihvatio i Ured za komunalni odjel Grada Pazina.

Ako nekoga treba kažnjavati zbog nepoštivanja zakona i manjka odgovornosti, onda su to vlasnici životinja, a ne životinje. Psi i macke nisu krivi što ih njihovi skrbnici nisu cijepili pa nije prihvatljivo da tudu neodgovornost placaju svojim životima.

Ako nekog treba kažnjavati, onda je to i Grad Pazin koji, usprkos zakonskoj regulativi da do kraja 2009. godine sve opcine moraju organizirati smještaj za lutalice, još uvijek nije ništa ucinio.

Protiv bjesnoce borimo se vec godinama tako što ubijamo lisice i kakvi su nam rezultati? Dok su se mnoge zapadne zemlje riješile te opake bolesti, neke su je cak i potpuno iskorijenile, mi tapkamo na mjestu. Možda je to zahvaljujuci srednjovjekovnim metodama koje nam preporucuju naši lovci željni malo akcije u šumama? Ako neka metoda ne daje rezultata, nije li vrijeme da probamo nešto drugo?!

Pozivam gospodina Cukona da savjesno obavlja svoj posao te svoj rad usmjeri prema skrbnicima životinja koje treba natjerati da preuzmu odgovornost za svoje životinje.

Što se tice divljih životinja, pozivam ga da pokrene suradnju sa svojim kolegama u inozemstvu gdje može dobiti informaciju o oralnom cjepivu za lisice koje se sakriva u mamcima - na taj nacin sprjecava širenje ove bolesti i doprinosi dugorocnom rješenju ovog problema. Takoder pozivam gospodina Cukona da se raspita o europskim fondovima kojima se takvo cijepljenje može financirati.

Na kraju, pozivam gospodina Cukona da se prisjeti zašto je postao veterinar, prema etici struke on bi trebao brinuti o dobrobiti životinja, a ne pronalaziti rješenja za njihovu brzu i jeftinu likvidaciju!

Da se niste usudili taknuti ni jednog psa ili macku po pazinskim ulicama! Kad rješavate probleme, okrenite se pravim krivcima! Vi dobro znate ciji psi i macke trce slobodni pa sjednite i razgovarajte s njihovim vlasnicima!

Ubijanje tih nekoliko divljih životinja što nam je preostalo u šumama pripada mentalitetu srednjeg vijeka. Umjesto što dozvoljavate da vas lovci vuku natrag, dajte se malo okrenite naprijed i donosite odluke shodne vremenu u kojem živite!


Podijeli: Facebook Twiter