Registriran novi lijek za artritis adolescenata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Humira, biološki lijek za lijecenje aktivnog poliartikularnog juvenilnog idiopatskog artritisa u adolescenata u dobi od 13 do 17 godina, registriran je za tu indikaciju i u Hrvatskoj, objavila je farmaceutska kuca Abbott. Lijek se za tu indikaciju u Europi koristi od rujna prošle godine, a odobren je za pacijente kod kojih u prethodnom lijecenju antireumaticima, koji modificiraju tijek bolesti, nije postignut zadovoljavajuci rezultat.

Spomenuta bolest utjece na pet ili više zglobova i najcešci je oblik artritisa u djece širom svijeta. Humira je prvi novi biološki lijek za tu bolest u posljednjih osam godina te ujedno prvi koji omogucava samostalno lijecenje kod kuce dozama koje se primjenjuju svaki drugi tjedan.

Ova vrsta artritisa se uglavnom javlja prije dobi od 16 godina, a simptomi ukljucuju trajno oticanje zglobova, bol i ukocenost. Cilj je lijecenja kontrola upale, ublažavanje boli, ocuvanje pokretljivosti i funkcije zglobova, kao i sprjecavanje napredovanja bolesti.

Lijek Humira odobren je na temelju klinicke studije u trajanju od 48 tjedana, u kojoj je sudjelovalo 171 dijete, a njeni rezultati pokazali su brzo, znacajno i kontinuirano poboljšanje znakova i simptoma bolesti. Cijena mjesecne terapije tim lijekom je 7.748 kuna. Na listi je lijekova u vecini europskih država, a dokumentacija za uvrštenje na listu lijekova dostavljena je HZZO-u.


Podijeli: Facebook Twiter