Ne pijte iz plasticnih boca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U studiji objavljenoj u casopisu Environmental Health Perspective znanstvenici harvardske škole za javno zdravstvo upozoravaju da su u urinu ispitanika koji su tjedan dana pili vodu iz polikarbonatnih (PVC) boca uocili povecanje kemikalije bisfenola A (BPA) u kolicini od dvije trecine, prenose mediji.

Do sada se vrlo cesto upozoravalo na previsok udio ove štetne kemikalije primjerice u djecjim bocicama, no lijecnici su uvijek govorili da se povecane kolicine BPA u tekucinama mogu pojaviti samo ako se one izlažu visokim temperaturama, primjerice ako se u bocice ulije vruci caj. Studija ovih autora je prva koja pokazuje da pijenje vode iz PVC boca povecava udio BPA u urinu, bez obzira na temperaturu tekucine.

U studiji je 77 sudionika (studenata s Harvarda) tjedan dana pilo hladna pica iz neplasticnih boca u cilju smanjenja izlaganju BPA. Nakon toga studenti su dobili PVC boce iz kojih su pili pica sljedecih sedam dana. Rezultati su pokazali da se u urinu ispitanika koncentracija BPA nakon pijenja iz PVC boca povecala za 69 posto. Znanstvenici su priopcili da ocekuju da bi taj iznos mogao biti i veci u slucaju zagrijavanja boca, kao što je slucaj s djecjim bocicama, a za sada se sumnja da velike kolicine ovog sastavnog dijela bilo koje plasticne tvari mogu uzrokovati probleme s plodnošcu, pa i neke vrste raka.


Podijeli: Facebook Twiter