Tinejdžerice precjenjuju zaštitu HPV cjepivom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neke americke tinejdžerice koje se cijepe protiv HPV-a radi sprjecavanja raka grlica maternice pogrešno vjeruju da ne moraju koristiti mjere zaštite prilikom odnosa, pokazalo je americko istraživanje.

U okviru istraživanja kojeg su proveli lijecnici u Cincinnatiju 339 djevojcica i djevojaka u dobi od 13 do 21 godine ispitano je o njihovom poimanju sigurnosti cjepiva nakon što su ga dobile.

Vecina djevojaka koje prime cjepivo znaju za njegova ogranicenja no preporucena su za sve djevojcice stare od 11 do 12 godina pa bi precjenjivanje toga cjepiva moglo povecati rizik zaraze drugim spolno prenosivim bolestima, upozoravaju lijecnici.

Vecina djevojaka obuhvacenih istraživanjem smatrala je da je svejedno potrebno koristiti zaštitu prilikom odnosa no 23,6 posto vjerovalo je da je izloženo manjem riziku za zarazu drugim spolno prenosivim bolestima.

Rezultati istraživanja objavljenog u casopisu Archives of Pediatric & Adolescent Medicine pokazuju da postoji potreba za boljom edukacijom o cjepivu i njegovim ogranicenjima.

Cjepiva Gardasil i Cervarix štite od sojeva ljudskog papiloma virusa ili HPV-a koji izazivaju rak grlica maternice. Gardasil takoder štiti i od nekih sojeva virusa koji izazivaju genitalne bradavice.

No nijedno od tih cjepiva ne može sprijeciti zarazu drugim spolno prenosivim bolestima poput sifilisa, gonoreje ili HIV-a koji izaziva AIDS.

HPV cjepivo može jedino sprijeciti infekciju HPV-om i ne lijeci postojece infekcije.


Podijeli: Facebook Twiter