Cola i Pepsi mijenjaju sastav zbog upozorenja o raku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Coca-Cola i Pepsi Cola moraju promijeniti sastav da na bocama ne bi morale imati upozorenje o opasnosti od raka, što zahtijevaju kalifornijski zakoni, objavljeno je u petak.

Po novome receptu, boja karamela sadržava manje 4-metilimidazola, kemikalije koju je Kalifornija dodala na popis kancerogenih, javlja BBC. Promjena recepta vec je uvedena u Kaliforniji.

- Iako vjerujemo da nema opasnosti za zdravlje koja bi opravdala tu promjenu, od proizvodaca karamela tražili smo da to ucine da naši proizvodi ne bi dobili to znanstveno neutemeljeno upozorenje, rekla je predstavnica Coca-Cole Diana Garza-Ciarlante.

Sporna se kemikalija povezuje s rakom u miševa i štakora, kaže se u jednoj studiji, ali nema dokaza da je opasna za covjeka, objavio je American Beverage Association, udruga koja zastupa industriju bezalkoholnih pica.

Americka uprava za hranu i lijekove tvrdi da bi osoba morala popiti tisucu limenki Coca-Cole i Pepsija da bi primila onu kolicinu kemikalije koju su dobili miševi u laboratorijskom testiranju.


Podijeli: Facebook Twiter