Starost leži u ocima promatraca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas kad je 40 godina ono što je nekad bilo 30, a pripadnici generacije baby booma postavljaju novu definiciju starosti, postavlja se pitanje u kojoj je dobi netko star.

Cini se da odgovor i na to, kao i na pitanje o ljepoti, leži u ocima promatraca, ako je vjerovati novome americkom istraživanju.

Milenijska generacija, to su oni rodeni u osamdesetim i devedesetim godinama prošloga stoljeca drži da su 62 godine starost. Pripadnici Generacije X, rodeni od 1964. do 1970. ne prepoznaju starost prije 71 godine, kaže se u istraživanju što ga je provela agencija Marist.

Oni iz generacije Baby booma kažu da rijec 'starac' prilici osobama starijima od 77 godina, a pripadnici Velike generacije, kako Amerikanci zovu one koji pamte Drugi svjetski rat, drže da su stari tek poslije 81.

"Svatko ima razlicito mišljenje o tome što je starost, kad starost pocinje", kaže Roger Baumgart, direktor organizacije za skrb o starijima 'Home Instead', koja je narucila ispitivanje 1.235 Amerikanaca diljem zemlje.

"Izmedu Milenijske i Velike generacije razlika u percepciji starosti cijelih je 19 godina", dodao je. "Sa starenjem se mijenja i ta percepcija".

Iako je ta razlika gotovo dva desetljeca, obje skupine izrazile su želju da žive otprilike jednako, od 89 do 92. Iako misle da je osoba sa 62 godine stara, Milenijci žele doživjeti 90. rodendan. "Oni predvidaju da ce u starosti provesti otprilike trecinu života", interpretira to Baumgart.


Podijeli: Facebook Twiter