Do Gmaila bez pristupa internetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Google ce uskoro pokrenuti offline verzije svojih servisa Gmail, Kalendar i Dokumenti za sve one koji trebaju pristup svojim podacima u situacijama kad nije moguce ostvariti internetsku vezu.

San je, naravno, da budemo u svakom trenutku povezani s internetom. I dok je ovo divan san, ako u svakodnevnom životu zaista pokušate uvijek biti povezani s Googleovim (ili nekim drugim) servisima, ubrzo cete uvidjeti da je daleko od stvarnosti. Zbog toga se cini vrlo korisnom najava kompanije da ce omoguciti i offline pristup svojim web aplikacijama.

Naime, kad je rijec o web aplikacijama, primjerice e-mailu, najbolja njihova osobina je da imate pristup svim svojim podacima i kad ste u pokretu. Ipak, ponekad cete se naci u situaciji da nemate pristup internetu.

Google je stoga pokrenuo novu Chrome aplikaciju nazvanu Gmail Office, koja je odvojena od samog Gmaila. Namjena joj je da korisnicima omoguci pristup, upravljanje i slanje maila u situacijama kad nemaju internetsku vezu.

Nova aplikacija izgradena je na HTML 5 standardima, koji, prema rijecima Googleova produkt menadžera Rajena Shetha, pružaju mogucnosti za ove nove funkcionalnosti.

Kako biste pokrenuli ovu aplikaciju, najprije je trebate skinuti s Chrome App Storea i instalirati, te potom otvoriti u novom tabu. Nakon toga ce se pojaviti ikona Gmail Offline, a kad je kliknete aplikacija ce se pokrenuti.

Ostale aplikacije koje je Google pripremio za rad u offline modu su Google Docs i Google Calendar, a bit ce dostupne u narednih nekoliko tjedana. Jednako kao i kod Gmaila offline, ove aplikacije omogucit ce korisnicima da pregledaju datoteke u svojim Dokumentima ili dogadaje u svom Kalendaru, medutim za sada ih nece moci uredivati.

Za korištenje ovih Googleovih offline aplikacija morate imate Chrome, jer Google za sada nije omogucio podršku za druge pretraživace.


Podijeli: Facebook Twiter