Googleove kamere i na hrvatskim ulicama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Googleova usluga Street View stiže i u Hrvatsku. Google je najavio da ce zapoceti prikupljanje fotografija ne bi li unaprijedio Google Maps i za uslugu Street View. Sljedecih tjedana automobili i bicikli Google pocet ce fotografirati lokacije po Hrvatskoj, u svim vecim gradovima.

Street View je popularna, ali i kontroverzna usluga Googlea dostupna u više od 30 država. Njime se korisnicima omogucuje virtualno istraživanje lokacije i orijentiranje pomocu panoramskih slika snimljenih na razini ulice zahvaljujuci cemu korisnik može, primjerice, pogledati restoran prije nego što u njemu rezervira stol.

Ta je usluga izazvala polemike zbog moguceg narušavanja privatnosti. Google je u Njemackoj poceo snimati ulice 2008. godine, a 2010. godine postigao je dogovor s tijelima koja štite privatnost.

Zahvaljujuci tom sporazumu njemacki gradani mogu zatražiti da se primjerice njihova kuca, lice ili registracija automobila digitalno zamuti prije nego što fotografije budu objavljene na internetu. Probleme Street Viewu je donijelo i priznanje Google da je nenamjerno prikupljeno oko 600 gigabajta korisnickih podataka. Prikupljanje podataka u Ceškoj prošle je jeseni zabranjeno zbog previsoko postavljenih kamera na koje su se žalili mnogi gradani.

Google je zbog potencijalno ilegalnog prikupljanja podataka imao sudskih poteškoca sa Street Viewom u Švicarskoj, Australiji, Italiji, Španjolskoj i Južnoj Koreji.

Zbog Google Street Viewa jedan se bracni par u Velikoj Britaniji razveo. Naime, supruga je svog supruga, surfajuci ulicama Londona, uhvatila u provodu s ljubavnicom. U selu Broughton u Velikoj Britaniji nisu kamerama Street Viewa dopustili ulazak u mjesto u strahu da bi tako potencijalnim pljackašima olakšali posao.

Google istice da veliku pozornost pridaje zaštiti privatnosti. (Tihomir PONOŠ/Novi list)

 


Podijeli: Facebook Twiter