Apple razvio aplikaciju za bežicno punjenje iPhonea?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Apple razmišlja o uvodenju inovacije u nacin punjenja mobilnih telefona, objavio je Wall Street Journal. Portal Macrumors javlja kako Apple najvjerojatnije razvija mehanizam za bežicno punjenje iPhonea, koji bi mogao u uporabu uci vec 2012. godine.

Bežicno punjenje nije sasvim nova ideja, ali dosadašnja primjena ove tehnologije bila je prilicno ogranicena. No, firma WiTricity, osnovana 2007. godine, navodno je na rubu otkrica koje bi to moglo promijeniti. WiTricity razvija tehnologiju koja se bazira na istraživanju znanstvenika s MIT-a, koji su otkrili nove nacine bežicnog prijenosa energije preko magnetskih polja.

Soljacic krenuo u projekt jer ga je izludivao signal da mu je mobitel prazan.

Radi se o istraživanju hrvatskog znanstvenika Marina Soljacica, koji je još prije nekoliko godina najavio da je na ovom projektu poceo raditi nakon što ga je "do ludila doveo zvuk mobitela koji upozorava da je aparat prazan". Soljacicev rad privukao je pozornost brojnih velikih kompanija, medu kojima je i Apple.

Soljacic je, naime, vec u praksi dokazao da je bežicni prijenos energije izvediv, uz visoku stopu efikasnosti, i da može imati primjenu i izvan laboratorija, u stvarnom svijetu. Intel je vec poceo eksperimentirati s ovom tehnologijom, a u WiTricity je uložila i Toyota koju zanima sustav bežicnog punjenja elektricnih automobila.

No, Soljaciceva tehnologija zasad nema komercijalnu primjenu. To bi mogao promijeniti upravo Apple, koji je vec patentirao aplikaciju za bežicno punjenje svojih uredaja. U Applevom patentu opisuje se situacija u kojoj bi iMac mogao biti izvor energije za punjenje vanjskih uredaja poput iPhonea i iPada, ukoliko se nalaze u radijusu od jednog metra od izvora.

Tehnologija bežicnog prijenosa energije navodno je vrlo sigurna i oslanja se na magnetska polja. Naravno, sam patent ne mora znaciti da Apple doista planira uskoro primijeniti tu tehnologiju, ali glasine o novom nacinu punjenja mobilnih uredaja koje su došle do americkih medija znacajna su indikacija da je upravo to iduca tehnološka inovacija koju Steve Jobs planira uvesti.


Podijeli: Facebook Twiter