Apple seli vaše podatke u oblak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na svojoj godišnjoj konferenciji za razvojne programere Apple je predstavio novu uslugu iCloud, koja omogucuje bežicni prijenos, pohranu i sinkronizaciju korisnikovih podataka sa i na Appleove servere te novu verziju mobilne platforme iOS.

Ovogodišnja konferencija WWDC u potpunosti je u znaku softvera, a tri velika predstavljena noviteta su nova usluga iCloud, nova verzija mobilne platforme iOS 5 te nova verzija desktop platforme Mac OS X Lion.

iCloud je besplatan i dolazi automatski s iOS-om 5, a donosi posvemašnju sinkronizaciju vaših podataka s oblakom. Ako kupite knjigu, glazbu iz iTunesa ili pak instalirate neku aplikaciju, sve se to automatski sinkronizira s Appleovim serverima "u oblaku". Snimite fotku iPhoneom i ona ce 30 dana biti pohranjena u oblaku.

Sve se to dogada bez ikakve potrebe za intervencijom korisnika, automatski i u pozadini. Možda zvuci i pomalo zastrašujuce, ali imajte na umu da su prednosti ovakvog pristupa velike: nema straha od gubitka podataka, a svi vaši podaci sinkronizirani su bez obzira na to gdje se nalazili i koji uredaj koristili.



Posebna je zanimljiva usluga iTunes Match, koja automatski skenira svu glazbu iz vaše kolekcije i omogucuje vam pristup visokokvalitetnim (256 Kbps) MP3 datotekama iste te glazbe na Internetu, gdje god se nalazili.

iOS 5 pak donosi preko 200 noviteta, ukljucujuci novi sustav obavijesti o pristiglim porukama i slicnim "dogadajima" na uredaju. Tu je i virtualna polica za sve vaše casopise nazvana Newsstand, duboka integracija s Twitterom, sinkronizacija s racunalom bez kabela i novi sustav za slanje poruka medu korisnicima Appleovih uredaja nazvan iMessage.

iOS 5 dolazi ove jeseni, a radit ce na iPhoneu 3GS te iPhoneu 4, iPadu 1 i 2, te trecoj i cetvrtoj generaciji iPoda touch.

Na kraju, tu je Mac OS X Lion koji i nije toliki novitet, s obzirom na to da je vecinu novih mogucnosti Apple vec davno predstavio javnosti. Od najzanimljivijih noviteta treba izdvojiti novi sustav upravljanja aplikacijama nazvan Mission Control, Launchpad koji vam omogucuje pristup aplikacijama slican onome na iPhoneu i iPadu, AirDrop sustav za (legalnu, naravno) razmjenu datoteka peer-to-peer te opciju Resume koja omogucuje gašenje sustava i trenutan nastavak rada tocno tamo gdje ste stali.

Mac OS X ce postati dostupan u lipnju kao download iz Appleovog online ducana za softver, Mac App Storea, i to po cijeni od 29,99 dolara.


Podijeli: Facebook Twiter