Gabioni umjesto klasicnih zidova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gabionski zidovi ili gabioni, iako relativno rijetki u nas osim uz dionice autocesta ili kao potporni zidovi na klizištima, mogu i u uredenju okucnice predstavljati vrlo ucinkovito, vizualno atraktivno i relativno jeftino rješenje bilo kao ogradni zidovi ili kao potporni zidovi za terasasta dvorišta koja su zbog konfiguracije terena cesta u primorskim krajevima. Gabioni su zidovi od kamenog materijala smještenog u žicane koševe, a naziv im dolazi od talijanske rijeci "gabbia", što znaci krletka. Dijele se na tri vrste, prva je klasicni gabionski zid od žicanih koševa ispunjenih kamenim materijalom koji se uglavnom koristi kao potporni ili ogradni zid. Druga vrsta je takozvani teramesh sustav, vrlo slican prvom, s razlikom što na stražnjoj strani zida ima zategu koja služi za armiranje tla iza samog zida, s ciljem postizanja bolje karakteristike tla.

Treca vrsta su reno madraci, svojevrsni žicani «jastuci» ispunjeni kamenim materijalom koji se koriste za oblaganje rijecnih korita, kanala i potoka s ciljem sprecavanja erozije tla.

Gabionski zidovi u praksi se najcešce izvode od žicanih koševa dimenzija 1x1x2 metra, no mogu biti i u raznim drugim dimenzijama, ovisno o željenim karakteristikama zida. Koševi se izraduju od dvostruko pletene žicane mreže od galvanizirane žice promjera 2,2 do 4 milimetra, promjera oka od 8 do 10 centimetara, a kamenim materijalom ispunjavaju se na licu mjesta. Materijal za ispunjavanje koševa pritom mora imati odredene karakteristike, medu kojima je najvažnija cvrstoca i trajnost, pa se stoga koristi uglavnom iskljucivo kamen. Dimenzije materijala za ispunjavanje su otprilike izmedu 10 i 30 centimetara, a mogu se koristiti i razne vrste dekorativnog kamena, od rijecnih oblutaka do kamenih ploca, ovisno o željenom izgledu zida. Vrste kamena mogu se i kombinirati radi estetskog efekta. Kamen unutar koševa može se rucno slagati uz «lice» zida, a ostatak zida se zatim ispuni preostalim materijalom. Kod ogradnih zidova radi boljeg izgleda slažu se dva lica, s obje strane, dok se meduprostor ispunjava ostatkom kamena. Koševi se pune na nacin da se na trecini visine koša prvo postave zatege kako se koš ne bi deformirao, zatim se do te visine ispuni kamenom, nakon cega se na dvije trecine visine koša postavlja druga zatega, koš ispunjava materijalom do vrha i zatvara. Zatvaranje koševa i njihovo medusobno spajanje može se izvesti žicom, no takvo rješenje je sve rjede u uporabi, a uglavnom se koriste celicni prstenovi kojima se uz pomoc posebnih kliješta povezuju koševi. Koševi se mogu slagati na razne nacine, za ogradne zidove manje visine najcešce se slažu kao opeke, radi estetskih razloga, no kod viših i težih konstrukcija slažu se jedan na drugi. Time se dobiva zid koji se sastoji od medusobno povezanih okomitih segmenata, što je važno uslijed slijeganja tla, tako da se svaki segment može slijegati sam za sebe, ovisno o slijeganju tla ispod njega, a ne ugrožava se konstrukcija cijelog zida. Kod viših potpornih zidova koševi se slažu tako da se dobije terasasti izgled zida.

Podloga za gabionski zid ovisi o vrsti tla na kojemu se gradi. Kod cvrstog, kamenitog tla najcešce nije potrebna posebna podloga, dok se kod lošijih vrsta tla ili kod izgradnje velikih, masivnih zidova prvo postavlja betonska greda na kojoj se zatim gradi zid.

Gabionski zidovi, iako nisu pogodni za izgradnju po «uradi sam» principu, imaju nekoliko prednosti pred klasicnim betonskim zidovima. Vrlo su pogodni za izgradnju vrtnih kaskada, ukoliko okucnica nije na istoj razini, ili za zaustavljanje klizanja tla, a mogu biti i vrlo efektni ogradni zidovi, posebice ako se košare ispune nekim od brojnih vrsta dekorativnog kamena. Velika prednost im je i cijena te brzina izgradnje. Gabionski su zidovi, naime, otprilike 20 posto jeftiniji od slicnih betonskih, a gradnja je daleko brža jer nije potrebno postavljati niti uklanjati oplatu, niti cekati da se beton osuši i otvrdne. Gabionski zidovi, za razliku od betonskih, prate slijeganje tla, a u njih nije potrebno ugradivati drenažne sustave buduci da je sam zbog svoje poroznosti ujedno i drenažni sustav. Zbog svih navedenih karakteristika gabioni mogu, za one koji žele nešto novo i drukcije u uredenju dvorišta, biti vrlo ucinkovita i oku ugodna zamjena za klasicne zidove od betona, opeke ili kamena.


Podijeli: Facebook Twiter