Louboutin bez monopola na crvene potplate

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki sudac Victor Marrero sa Saveznoga suda na Manhattanu u srijedu je odbacio tužbu koju je u travnju podigao modni kreator Christian Louboutin protiv svojeg rivala, modne kuce Yves Saint Laurent, zbog, kako stoji u tužbi, kopiranja njegova prepoznatljivog intenzivno crvenog potplata na cipelama.

Tužbu u visini od milijun dolara Louboutin je podigao nakon što je shvatio da je modna kuca Yves Saint Laurent u sijecnju lansirala nekoliko novih modela cipela s crvenim potplatom, a u njoj se navodi da je Loubutin takve cipele poceo proizvoditi još 1992. Štoviše, u prvim danima svoje karijere dizajnera obuce, Louboutin je potplate svojih cipela bojao crvenim lakom za nokte ne bi li na taj nacin stvorio svoj jedinstveni potpis.

Do sijecnja ove godine ni jedan od dizajnera visoke mode u kreiranju luksuznih cipela nije se usudio koristiti ni jednu nijansu crvene boje da se ne bi ogriješio o autorska prava Christiana Louboutina. No potom se u ekskluzivnim trgovinama pojavila nova kolekcija Yves Saint Laurenta - boja potplata svakog para cipela bila je uskladena s bojom cipela.

Tako zelene imaju potplate u istoj boji, plave u identicnoj nijansi plave, a crvene u crvenoj boji, što je razgnjevilo Louboutina i potaknulo ga da podigne tužbu. U njoj se navodi da takvim potezom YSL stvara konfuziju medu obožavateljicama visoke mode smatrajuci kopiju originalom.

Americki sudac smatra da se boje što ih koriste modni dizajneri ne mogu autorski zaštititi.

"Ako Louboutin koristi intenzivno crvenu na potplatima svojih cipela, neki drugi dizajner mogao bi tražiti ekskluzivu za korištenje neke druge nijanse crvene boje za potplate ili iste Louboutinove crvene za unutarnji dio cipele, a netko treci bi primjerice, poput kolonizatora u prošlim vremenima koji su dijelili osvojene teritorije zabijajuci zastavice, mogao na isti nacin prisvojiti cijelu potpeticu u intenzivno crvenoj boji", kazao je sudac, dodavši da Louboutinove potpetice jesu jedinstvene, no tužbu je odbacio.

Louboutinov odvjetnik Harley Lewin smatra da sudac nije u pravu kada tvrdi da se boje u modnoj industriji ne mogu autorski zaštititi te obecava da ce nastaviti razmatrati druge opcije koje bi omogucile da se sporna boja autorski zaštiti.

Prosjecan par louboutinki stoji od 450 dolara naviše (najskuplji modeli optoceni kristalima Swarovski koštaju oko 3.500 dolara), dok par spornih YSL cipela stoji od 600 do 800 dolara.


Podijeli: Facebook Twiter