Purica, štrukli, zelje za gastro veselje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na prvom medunarodnom kongresu gastronomije IAGI (International Art of Gastronomy in Istria) u umaškom hotelu Melia Coral u petak je gala veceru održala Krapinsko-zagorska županija.

Nema cega nije bilo - domaci sir s vrhnjem, zagorska juha, purica s mlincima, pisanica Stubica, buncek s jecmenom kašom, meso iz banjice, lazanje s puretinom, pureca rolada s nadjevom od kruha i kestena, krvavice sa zeljem, cešnjovke, grofovski odrezak, purece rolice, zlevanka, štrukle i štrudla od jabuke.

U svemu tome uživali su gosti kongresa na celu s veleposlanikom Indije u Hrvatskoj Pradeepom Singhom, istarskim županom Ivanom Jakovcicem, ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom, gradonacelnikom Umaga Vilijem Bassaneseom i drugi, a domacin im je bio krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Doncic. I on je tog popodneva uzeo kuhacu u ruke i zajedno sa svojim prijateljem, takoder amaterom, Josipom Kartelom, i ekipom profesionalaca iz najpoznatijih zagorskih restorana i hotela, pripremio bogat meni.

- Velik broj gostiju turizam doživljava upravo kroz gastronomiju, a mi imamo velik broj autohtonih jela, poput zagorskih štrukli, purice i bijelog kukuruza, cime se stvarno možemo pozicionirati kao eno-gastronomska oaza, rekao je krapinsko-zagorski župan i otkrio da mu je kuhanje velika strast, da inace kuha za društvo te da planira za 15 godina otvoriti svoj restoran.

Zajedno s njima kuhali su chefovi Tomislav Kožic, Mislav Božic, Marko Živaljic, Marijan Bošnjak, Ana Bat i Lucija Mezdic. Za još bolji ugodaj nastupio je tamburaški sastav, ekipa i clanovi plesne grupe, odjeveni u stare zagorske kostime, Hrvatsko Zagorje, koji djeluje pri KUD-u Klanjec. (T. KOCIJANCIC, snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter