Tradicija na stolu i ognjištu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jota u glinenom lavicu, ombolo i kobasice na gradelama, cripnja s tri vrste mesa, ravioli, pljukanci, njoki i fuži po domacu samo je dio jelovnika koji se ovih zimskih dana može naci na gastronomskoj karti jedine istarske konobe u Pomeru. Amalia i Milan Kerniat vec pet godina ove istarske gušte svojim gostima nude na trpezi svoje Konobe Istriane.

Za našeg posjeta Pomeru domacin Milan nam je, uz ognjište, ispricao nekoliko detalja o spremanju mesnih i ribljih jela na gradelama. Njegova supruga Amalia nam je pak otkrila kako i na koji nacin spravlja jotu, i to onako kako ju je naucila njezina nona iz Lanišca.

- Fažol treba staviti da se moci dan ranije. Uz to valja prokuhati suhu kost od pršuta i vodu baciti, isto kao i s vodom od prokuhanog fažola. Zatim se sve to skupa stavi kuhati, kao maneštra. Potom u lavic stavimo kiseli kapuz, cešnjak, peršin i druge zacine. Jota kao tradicionalno jelo spravlja se na ognjištu. Upravo je ognjište mjesto gdje mi spravljamo uglavnom 90 posto naših jela. I to, dakako, zimi, prica nam Amalia.



Milan je vještinu spravljanja jela na gradelama usavršio tijekom godina rada u ugostiteljstvu. Oni su, naime, jedan od rijetkih bracnih parova koji su uceni ugostitelji i njihov se rad temelji na znanju stecenom tijekom niza godina rada u toj branši.

- Meso prije no što ga se stavi na žar mora biti namjenski pripremljeno. Najbitnije od svega su kvalitetne domace namirnice.

U našoj konobi nemamo cevapcica i pljeskavica, vec domaca jela kao što su cripnje i ombolo te ramstek i biftek. Cripnje od mesa i ribe su naši aduti, a najviše nam ide seljacka cripnja u koju stavljamo tri vrste mesa. To je prava poslastica. Šugo za tjestenine radimo iskljucivo od tri vrste mesa, i to od boškarina, divljaci te žgvacet od domace kokoše.

Raviole punimo sirom ili škampima. Njoke, fuže i pljukance mijesimo sami, a kruh pecemo u cripnji. Drago nam je što su naši gosti na internetu ocijenili našu kuhinju kao jednu od najboljih u Istri. Uglavnom pripremamo hranu u štajunu. Sipe, kalamari, riba i ostalo cim prije mora stici do gradela. Ovakva spiza nema premca i o tom nacinu pripreme ne treba previše mudrovati, tek dobra roba, dobar žar i domace ulje te brza priprema. Drugo je sve prodavanje magle.

Uz cripnju smo izmislili takozvano more u padeli. Radi se o svojevrsnoj lešadi od morskih plodova i ribe te škampi, sipe? Ne stavljaju se agresivni zacini, vec prepuštamo moru i okusima školjaka da preuzmu jelo. To je, vjerujte, hit u zadnjih nekoliko godina, ispricao nam je oštar Milan.

Valja na koncu reci da smo isprobali jotu iz lavica, uistinu ima poseban okus, a o kobasicama i ombolu da ne govorimo.


Podijeli: Facebook Twiter