Vino s kraljevog brda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Merlot
Godina berbe:
2007.
Proizvodac:
Vinarija Iurius
Lokacija:
Aljmaš, Podunavlje
Temperatura serviranja:
16-18 Celzija
Gastro-preporuka:
teleci odrezak sa žara
Ocjena:
8/10
Cijena (mpc):
50 kuna (Cicibela, Rovinj)

U ove dane kada je na TV-ekranima bilo puno reportaža o Vukovaru, sjetio sam se još nekih lijepih krajeva u Podunavlju koji su, nažalost, bili pogodeni ratnim razaranjima, a jedan od takvih bio je i Aljmaš. Dekan pravnog fakulteta u Osijeku Damir Klasicek vlasnik je 56 hektara velikog posjeda koji se nalazi na predivnoj lokaciji uz Dunav.

Posjed je u prošlosti pripadao bogatoj osjeckoj industrijskoj familiji Piller koja ga je osnovala u 19. stoljecu. Taman kada je došlo do promjena na vinskoj sceni u bivšoj Jugoslaviji te su vinogradi bili u punoj snazi, a mladi Klasicek, Domagoj, spreman da preuzme posao, došlo je do nesretne okupacije Podunavlja i sve je palo u vodu.

No, tada rade pravi potez jer Domagoj odlazi na višegodišnje školovanje u Francusku i tamo brusi zanat u velikim vinskim kucama Chateaux Cheval Blanc, Chateaux Margaux i Chateaux d Yquem. A na domacem terenu dokazao se kao glavni enolog u istarskom podrumu Bric, koji je u vlasništvu Kutjeva d.d.

Nakon mirne reintegracije Podunavlja 1997. godine familija Klasicek ponovno dolazi do svog posjeda i krece ispocetka. No, vino nije pivo, proizvodnju nije moguce pokrenuti preko noci, trebalo je revitalizirati vinograde i pokrenuti podrum. Naglašavam da je ovaj podrum po sortimentu skroz neobican jer ima 90 posto crnih sorti (merlot, cab. sauvignon i pinot crni) i samo 10 posto bijelih (sauvignon bijeli).

Godišnja proizvodnja podruma je vrlo ozbiljnih 600.000 litara. Danas cu predstaviti merlot iz berbe 2007. koji je pobran krajem rujna te je nakon bebe vinificiran u velikim drvenim bacvama, a maceracija je trajala 40 dana, onda je vino stavljeno na odležavanje u 500 i 1.200-litarske bacve napravljene od francuskog hrasta. Potom je pred puštanje na tržište slijedilo 12-mjesecno odležavanje u boci.

Vino ima svjetliju rubincrvenu boju s malo tamnijim rubovima, bistro je i gusto. Miris ima djelomicno izraženu intenzivnost, finu kakvocu te bogatu kompleksnost.

U mirisu osjecam jagodicasto voce kao višnju, borovnicu, crni ribiz, potom notu kože i dima, malo duhana i crnoga papra. Okusom je vino suho i toplo te mekano, potom djelomicno svježe te djelomicno tanicno, mekano, elegantno i ukusno.

Mogu reci da je vino uravnoteženo, djelomicno izražene intenzivnosti te trajan u ustima s gorkim završetkom koji ima okus crne cokolade. Vino ima puno tijelo, finu kakvocu, harmonicno je i zrelo.


Podijeli: Facebook Twiter