Guinness vecera u Livadama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Giancarlo Zigante, kojeg nazivaju i kraljem tartufa, ugostio je u nedjelju u Livadama Jasmina Stavrosa, kralja zabave, a zadnji od sedam vikenda Dana tartufa, maratonske jesenske manifestacije, obilježio je i gastro manifestacijom - show cooking maratonom Masterchef finalista na celu s pobjednikom Šimom Sušicem.

Svi koji su suncanu jesensku nedjelju proveli u Livadama mogli su uživati u kreativnim jelima najboljih "masterchefovaca", ali i u glazbenoj poslastici, jer Stavros je u Livadama - centru svijeta tartufa promovirao svoj novi hit.

Zigante je u subotu uprilicio i Guinness veceru u povodu dvanaeste obljetnice pronalaska najveceg tartufa na svijetu, 1,31 kilogramskog kapitalca. Rodendan Guinnessovog rekordera pedesetak uzvanika slavilo je uz jelovnik od šest sljedova na bazi tartufa, pravom gastrosimfonijom mirisa, okusa i boja, koji su pratila i vrhunska vina.

Svojim gostima Zigante je ovoga puta naribao dva tartufa ukupno teška cak 900 grama i vrijedna oko 20 tisuca kuna. Uz vina Peršurica, Benvenutija i Tomaza te ona iz podruma Belje - Kneževi vinogradi, gosti su uživali u delicijama na bazi istarskog tartufa, poput riblje krem-juhe s vrganjima odnosno repicima škampa ili pak polumjeseca punjenog kremom od dunja.

Guinness veceri odazvao se i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesic, koji je prije nekoliko godina otvorio Ziganteovu tvornicu za preradu tartufa, te saborski zastupnici Damir Kajin i Boris Miletic, kao i nacelnici Oprtlja Aleksander Krt, Grožnjana Rino Duniš i Motovuna Slobodan Vugrinec.

"Zbog tartufa u Livade dolaze turisti s gotovo svih kontinenata", rekao je ponosno Zigante. Procijenio je da su Dani tartufa od pocetka listopada do sredine studenog imali više od 30.000 posjetitelja. Sajam u Livadama obišao je i hrvatski predsjednik Ivo Josipovic, kao i politicari, glumci i pjevaci, ali i individualni te agencijski gosti, pa je tartuf postao pravi turisticki proizvod po kojem je Istra prepoznatljiva diljem svijeta. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter