Dani mladog maslinovog ulja od 18. do 20. studenog

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sedmi Dani mladog maslinovog ulja održat ce se u šatoru na vodnjanskom velikom parkiralištu od 18. do 20. studenog, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare u Vodnjanu.

Na površini od 1.250 cetvornih metara tijekom tri dana bit ce na 40-ak štandova prezentirano više od 120 uzoraka mladog maslinovog ulja, uz show cooking najboljih istarskih ugostitelja, kuharske radionice, natjecanja i oil bar, dok ce se u obližnjem Domu mladih održavati vodene degustacije ulja i strucna predavanja.

- Program je ove godine vrlo bogat, šator je 150 cetvornih metara veci nego lani, bit ce mnogo više izlagaca, a manifestacija je medunarodna i na njoj sudjeluju, osim izlagaca iz Hrvatske, izlagaci iz nama susjednih zemalja i Italije, rekao je gradonacelnik Vodnjana Klaudio Vitasovic.

Osim iz Istre i Dalmacije, sudionici dolaze iz Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Italije. Promociju je ove godine dodatno pojacala i nova web stranica www.dmmu.info na kojoj se mogu naci sve informacije o manifestaciji, a i podaci o njoj su i na Facebooku i Twitteru.

Strucna predavanja najavio je Franko Raguž iz Agroturista, suorganizatora manifestacije, isticuci da ce medu izlagacima biti i Marco Oreggia, jedan od najvecih autoriteta za maslinova ulja.

Edukacija o uljima bit ce podijeljena na tri dijela pa ce u Domu mladih biti organizirana predavanja renomiranih strucnjaka iz Hrvatske i Italije te vodene degustacije udruge USAMU iz Buja, a u šatoru ce oil bar voditi nekoliko profesionalnih kušaca ulja.

Za posjetitelje ce biti priredeni i vodeni posjeti vodnjanskim maslinicima te kolekcijskom nasadu maslina u kojem su na jednom mjestu sve sorte jadranske obale.

"Evolucija istarske gastronomije" zajednicki je nazivnik gastronomskog dijela organiziranog u suradnji LF Cateringa s  AZRRI-jem, u kojem ce sudjelovati ucenici ugostiteljskih škola iz Pule, Rovinja i Poreca te istarskih 45 ugostitelja, po 20-ak s Vodnjanštine i iz okolice te kuhara po izboru AZRRI-ja.

Cilj je prezentirati autohtone istarske proizvode i stare užance spojene s visokom gastronomijom. Na gastro showu kuhat ce i sudionici "Masterchefa", Srdana Jevtic i Tomislav Gretic. Kuhari istarskih hotela s pet zvjezdica pripremat ce jela od mesa lopatara s Brijuna.

Direktor AZRRI-ja Graciano Prekalj najavio je i prezentaciju novih proizvoda poput sušenog buta od istarskog goveda i fileta u maslinovom ulju. Radionice LF Cateringa vodit ce pak Robert Peric, Puljanin sa svjetskom titulom "master chocolatier".


Podijeli: Facebook Twiter