Istarski agroturizmi otvaraju vrata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedanaest istarskih agroturistickih domacinstava, od Vodnjana pa sve do Momjana, u nedjelju ce od 11 do 18 sati otvoriti svoja vrata posjetiteljima.

Na Danu otvorenih vrata agroturizama Istre koji se po drugi put održava u organizaciji Agencije za ruralni razvoj Istre svaki ce agroturizam po promotivnoj cijeni od 50 kuna gostima ponuditi po jedan tradicionalni slijed jela koji ukljucuje pice i kavu, a uz razgledavanje seoskih imanja gosti ce moci sudjelovati u dodatnim aktivnostima koje su domacini pripremili.

Agroturizam Deškovic iz Kostanjice toga ce dana nuditi jotu, fuže s domacom kokošom, salatu od rokule i kumpira te kolac od svježeg sira, agroturizam Dušani njoke i pljukance sa šugom od kokoše, sezonsku salatu te cukerancice i kroštule, agroturizam Ferlin iz žminjskih Gržini makarune i njoke sa šugom od domace kokoši ili domaceg goveda, cukerancice i fritule, a izmedu 14 i 16 sati demonstrirat ce izradu narodnih nošnji.

U agroturizmu Dol iz Gologorickog Dola nude njoke s divljaci, radic s pažulon i ocvirke te fritule, a osim sviraca tradicionalne glazbe koji ce zabavljati posjetitelje za djecu ce organizirati obilazak domacih životinja i biljnih vrsta obiteljskog imanja.

U oprtaljskom agroturizmu Gardina takoder ce odjekivati tradicijska glazba s harmonike i bajsa, a nudit ce njoke s divljaci, kiseli kapuz na salatu te domaci kolac. Agroturizam Jadruhi kraj Vižinade na meniju ce imati pecenu patku s kumpirima, rižot od vrganja, sezonsku salatu i štrukolo, a moci ce se takoder razgledati pršutarna.

Agroturizam Montižel pokraj Grožnjana temelji svoj jelovnik na bundevama: juha od cuki, štracade s pilecim odreskom u umaku od salvije i cuki, kruh od cuki i kroštule, a agroturizam Ograde iz Lindarskog Katuna na kukuruzu: palenta po starinski, kobasice i kapuz, kruh od trukinje i domaca slastica. U Ogradama ce takoder prikazati na koji se sve nacin obradivao i za što se sve koristio kukuruz u prošlosti.

Bišteku od boškarina u tocu od maslina, restani kumpir i tortu od sira nudi momjanski agroturizam San Mauro gdje ce se uz tradicijsku glazbu posjetitelji moci okušati u pletenju vrbinih šiba. Kunelic na padelu, palenta s rokulom i štrudla od sira asevi su agroturizma Sia iz Stancije Guran (Vodnjan) gdje ce se moci razgledati obiteljska sirana.Vocni meni odabrali su u agroturizmu Štefanici kraj Kaldira, predjelu poznatom po vocarstvu: zarebnjak i njoki sa šljivama, salata od sezonskog povrca te peceno voce u teranu.

Lani je zabilježeno 1.600 posjetitelja, a buduci da su anketirani gosti bili zadovoljni, ove se godine ocekuje veci odaziv. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter