Dva istarska ulja medu 15 najboljih na svijetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ekstradjevicanska maslinova ulja Giancarla Zigantea iz Livada te tvrtke Olea B. B., odnosno Duilija i Bosiljke Belic iz Rapca, u globalno poznatom vodicu najboljih maslinovih ulja Flos Olei dobila su svoje mjesto medu 15 najboljih na svijetu. Zigante je proglašen pobjednikom u kategoriji najboljeg biološki proizvedenog maslinovog ulja, i to s istarskom bjelicom, dok su Belici sa svojom bužom pobijedili u kategoriji najboljeg maslinovog ulja intenzivno izražene vocnosti.

Duilio Belic oduševljen je što se jedini od hrvatskih maslinara po drugi put našao medu 15 najboljih u ovom vodicu. Naime, još 2009. njegova supruga i on bili su pobjednici u kategoriji ''uljara u usponu''.

Žele non-stop biti u vrhu

- Za to smo ulje dobili visokih 96 bodova, što granici s idealnošcu. To je samo potvrda naše strategije, a to je da želimo i nastojimo održati brend visoke kvalitete... Potvrduje naša politika korištenja podneblja, struke, znanja i najsuvremenijih agrotehnickih mjera. Uveli smo i HACCP sustav, tako da ništa ne prepuštamo slucaju. Sa svime time uspjeh mora doci, kaže nam Belic.

Prvi put otkad se prijavljuje za uvrštenje u vodic, medu najboljim svjetskim uljima našla se i istarska bjelica Giancarla Zigantea.

- Rijec je o ulju koje je dosta pikantno i gorko i koje je dobilo cak 95 bodova, što je pri samom vrhu bodovne ljestvice kod ocjenjivanja. Za mene ovakvo priznanje znaci jako puno jer se vec godinama bavim maslinarstvom i naravno da mi je izuzetno drago kada napravim ulje visoke kvalitete, rekao nam je Zigante.

Promocija novog izdanja ovog vodica te svih nagradenih maslinara održat ce se u Rimu 28. studenog. Dosad su ovakva priznanja za najbolja svjetska ulja dobili Klaudio Ipša, braca Belci, Olea B.B., odnosno Duilio i Bosiljka Belic, Sandi Chiavalon, obitelj Balija te Stancija Meneghetti, i to u konkurenciji španjolskih, talijanskih, portugalskih, francuskih i svih ostalih poznatih svjetskih maslinovih ulja.

Istra odmah nakon Toskane

Ove godine u izdanje Flos Oleija za 2012. godinu ušla su 43 istarska maslinara i cetiri dalmatinska. Tim brojem Istra je ponovno druga regija na svijetu (poslije Toskane) po broju uvrštenih proizvodaca ekstradjevicanskih maslinovih ulja. U ovoj publikaciji zastupljene su 42 zemlje na pet kontinenata.

- U odnosu na lani, ako izuzmemo sedam novouvrštenih proizvodaca, 36 istarskih ulja ima gotovo 54 boda više, što je impresivno. Imamo gotovo 18 proizvodaca koji imaju više od 89 bodova, a lani ih je bilo 11. Posebno je iznenadio razred ekstra klase, iznad 94 boda, u kojem su se našla ulja Antonija Pastrovicchia, brace Belci i Sandija Chiavalona iz Vodnjana te Stancije Meneghetti iz Bala. Takoder, prvi put imamo tri ulja koja su premašila 95 bodova, i to ona Zigantea, Klaudija Ipše iz Livada i obitelji Belic, koji su dosegnuli 96 bodova, kaže direktor županijske Turisticke zajednice Denis Ivoševic. (Barbara BAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter