Baš sve je domace

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U okolici Buja ljubitelji tradicionalne istarske hrane baš i nece pronaci puno putokaza za agroturizam Radešic u zaseoku Punta kod Krasice. Zapravo, vrlo su rijetki na cestama, ali dobar glas se toliko proširio tako da Alidi i Romanu Radešicu, te njihovim sinovima Manuelu i Romanu, reklama nije ni potrebna.

Otkad su otvorili prije pet godina, kada su najprije poceli ugošcavati svoje prijatelje, da se kod njih može pojesti pravi domaci pršut, ombolo, kobasice, panceta i vratina proširilo se samo usmenom predajom.

Danas su njihovi najvjerniji gosti Talijani, odnosno Trieštini, koji su oduvijek znali gdje se dobro jede, zatim Rijecani, pa domaci ljudi.

Agroturizam Radešic nalazi se skroz na kraju sela. Jesen je pravo vrijeme za istraživanje tog dijela Bujštine, posebno za ljubitelje gljiva. Radešici svoj jelovnik vežu za sezonske plodove, pa su nas docekali s jesenskim pijatima, a prva je bila klasicna jota, tj. maneštra od kupusa.



Rijetko ce se danas naci netko tko palentu kuha po starinski, a Alida ju je pripremala sat vremena. Skuhala je i blitvu, a zatim je red bio na tagliatellama s gljivama, kobasicama koje je na roštilju pripremio Manuel, zajedno s ombolom i vrganjima.

Sve to pratio je domaci kruh, koji je takoder ispekla naša domacica, kao i mramorni kolac s jabukama, te štrudlu s istim vocem, poznatiju u tim krajevima kao štrukolo. Radešici su kazali da Fiumani, koji ih redovito posjecuju, koliko god da su siti, od njih ne odlaze bez palacinki s domacom marmeladom od šljiva ili smokava. I to je, naravno, djelo vrijednih ruku obitelji Radešic.



Sve se tjestenine prave rucno - Manuel i Romano zaduženi su za fuže, a Alida za rezance, njoke i raviole. Bez pašte nitko ne ide doma, veli Alida, a posebno Talijani. Tu su odali tajnu koju treba upamtiti - rucno pravljene fuže prepoznat cete tako što po velicini nijedan nije isti, a boja je više žuta zbog domacih jaja. Juha i domacih maneštri nikad ne manjka u ponudi, kao ni šuga od domace kokice i divljaci, kaže Alida. Gljiva ima sada i zimi, ali po narudžbi.

Predjelo smo vec spomenuli na pocetku teksta - sve su to proizvodi od njihovih desetak svinja, a tu su i razne fritaje koje mogu biti s tartufima, gljivama i šparugama, ovisno o godišnjem dobu, ili klasicna s pancetom, odnosno svinjskom špaletom na maslinovom ulju (diravolta). Alida je sacuvala starinske recepte, dobivene od svoje majke, dok one suvremenije obiteljski kreiraju.



Od modernijih jela koja su tražena spomenuli su raviole, primjerice punjene s povrcem, sirom i jajetom ili s blitvom. Na meniju imaju i jela pod pekom (takoder po narudžbi) od svinjetine, teletine, janjetine i piletine, naravno sve domace. Medu glavna jela izdvajamo i razna pecenja u teci s umacima. U jelima koriste puno povrca, a sve je iz njihovog vrta i kampanje.

Jelovnik upotpunjavaju vina i maslinova ulja koja prave sami. I za našeg posjeta dio obitelji bio je u berbi u obližnjem masliniku. Naime, imaju 600-tinjak ulika i deset tisuca cokota vinove loze sorti malvazija, refošk i muškat. Jer, istaknimo, nema pravog istarskog obroka bez caše dobrog vina i nekoliko kapljica ulja od ulike.


Podijeli: Facebook Twiter