Najbolja ceripnja gracaških speleologa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Originalna zamisao pazinske udruge 5R da svoj projekt "Potok znanja" obogati prvim Ceripnja-festom na livadi Krivaca u dolini Pazincice, dvjestotinjak metara nizvodno od Zareckog krova, oduševila je sedamdesetak Pazinaca koji su prošlu subotu odlucili provesti družeci se u prirodi na ovoj manifestaciji.

Clanovi udruge prethodnih su dana temeljito ocistili Krivacu od skoro neprohodnog šiblja i tako stvorili prostor ne samo za Ceripnja-fest nego i za buduce društvene aktivnosti.

Od ranog prijepodneva sedam prijavljenih ekipa pripremalo je svoje ceripnje, cistilo i sjeckalo meso, povrce, zacinsko bilje, a onda su u isto vrijeme sve ceripnje položene na ložišta i prekrivene žarom.



Kako su natjecatelji donijeli ceripnje raznih velicina, manje su bile gotove za dva, a vece za tri sata, a dok su se ceripnje pekle, natjecatelji i publika mogli su promatrati zanimljivu demonstraciju rada na loncarskom kolu Henryja Marica iz Puntere, koji je pred promatracima napravio jedan veliki glineni lonac, te jednu bukaletu.

Pecene su ceripnje zatim prošle kroz strogi degustacijski test publike, i na kraju je najboljom proglašena ona koju je pripremila ekipa Spelološkog društva Gracišce, za koju se nastupali Nevio i Vedran Putinja te Dino Miletic.

Samo bod manje od njih dobila je ekipa Ježenja, dok je treceplasirana bila ekipa Cerovlja. Nastupile su još ekipe iz Rijeke, Stancije Pataj, te dvije pazinske ekipe.

Projekt "Potok znanja", kako nam prenosi Irina Kivela iz udruge 5R, nastavlja se sljedeci vikend kada ce pazinska djeca biti gosti Motoun Rancha i tamo se okušati u jahanju, prvog vikenda u rujnu ce od supetarskog travara Franka Zgrablica uciti o ljekovitom bilju, a tijekom rujna svake ce se srijede u pazinskoj Gradskoj knjižnici u sklopu ovog projekta prikazivati filmovi ekološke tematike.


Podijeli: Facebook Twiter