Uspješni na "vinskom Davosu"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na prvom vinskom forumu održanom od 30. listopada do 2. studenog u luksuznoj Villi d'Este na talijanskom jezeru Como uz 250 svjetskih uzvanika, gostovali su i vinari iz Hrvatske. Na elitnom dogadaju, nazvanom i "vinski Davos", predstavljeno je 40 vrsta vina vodecih hrvatskih proizvodaca. Prezentirane su tri autohtone sorte, plavac mali, graševina i malvazija. Predstavili su se i vinari iz Istre, primjerice Kozlovic, Roxanich, Trapan i Coronica.

"Bio je to svjetski teatar, pokazali smo naša vrhunska vina najvažnijim ljudima iz svjetskog vinskog biznisa i ugodno ih iznenadili. Možemo napredovati samo ako radimo odlicne stvari jer je Istra premala da bi radila prosjecna vina. Kroz ovakav se tip manifestacija moramo promovirati pokazujuci našu izvrsnost", rekao je predsjednik Vinistre Ivica Matoševic.



Nedjelja je bila u znaku Istre jer je za pripremu rucka za sve uzvanike bila zadužena Sonja Peric voditeljica pulskog restorana Valsabbion. Na meniju su se tako našla maštovita jela od boškarina, škampa, dondola i tartufa kao i sladoled od koromaca. Na prezentaciji i kvalitetnim vinima predstavnicima iz Hrvatske cestitao je organizator manifestacije, predsjednik Grand Juiry Internacionala Francoise Moss. Svecanosti su prisustvovali i generalni konzul Hrvatske u Milanu ?ani Maršan te predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidoševic. Predstavljanje Hrvatske na vinskom forumu podržala je HGK u sklopu projekta FW:Croatia-fine wine from Croatia te ministarstva poljoprivrede i turizma. Medu pokroviteljima simpozija bili su i najpoznatiji svjetski proizvodaci vina.


Podijeli: Facebook Twiter