Pljukanci - domace je in!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uistinu ih nije teško pripraviti, a tako su ukusni i zovu na još. Tjestenina koja to baš u klasicnom smislu i nije, nekada sirotinjsko jelo  desetljecima je bila nepravedno zakinuta, zaboravljena i napuštena. Istarske obitelji sacuvale su tradicijske fuže i njoke, raviole i krafe, ali sve nekako sporadicno i povremeno. Pasutice su uistinu uskrsnule iz najprašnjavijih gastro istarskih škrinja pa danas gotovo da i nema vece gastro manifestacije odnosno ugostiteljskog objekta koji bar donekle drži do svoje autohtonosti stola i kuhace, bez pljukanaca.



Mogu se jesti na svakakve nacine, obicne s masnocom, pancetom ili cvarcima, na bijelo šugo s ombolom i domacim kobasicama, na crveno s kobasicama i sušenim rebrima, s domacom kokoši, po novijim recepturama s gljivama, ili pak šparugama, rakovima i školjkama, ili tartufima… okupani samo u maslinovom ulju i pokojim dodatkom, dotaknuti konšervom i mesom, utopljeni u mocan okus vrhnja. Meni su najdraži, kao i sve ostalo u životu, onako obicni i jednostavni, sljubljeni s domacim uljem i masnocom što ga je pustio domaci špek i panceta. Tako ogoljeli do vlastite srži, istodobno bogati svim carima zemlje, vode i sunca. Pljukanci su smjesa, osnov, potka, jezgra na koju se gradi kvalitetan i slastan zalogaj.

Lako i jednostavno

Sastojci:
Pola kilograma brašna, caša vode, prstohvat soli
Priprema:
vodu ugrijati da zakipi, u posudu staviti brašno i dolijevati kipucu vodu, najprije kuhacom, poslije rukom umijesiti tvrdo tijesto; otkidati po komadic i na nabrašnjanoj dasci (ili medu dlanovima) protrljati tijesto tako da se formiraju kao mala vretena; kuhati u slanoj vodi tek nekoliko minuta, procijediti, dodati meso, morske plodove ili masnocu, ovisno što imate u frižideru
Savjet: tijesto mora biti tvrdo jer bi se inace raspalo pri kuhanju


Podijeli: Facebook Twiter