Odobrena uporaba leteceg automobila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Leteci automobil nazvan Transition, americke tvrtke Terrafugia, kojem sklopiva krila omogucuju da kombinira vožnju cestom i letenje, dobio je službeno odobrenje za uporabu, izvijestio je u srijedu CNN.

Transition, koji tvrtka razvija od 2008. godine, dobio je odobrenje Nacionalne uprave za sigurnost cestovnog prometa (NHTSA) za korištenje na cestama. Za to je Terrafugia je morala dobiti posebna izuzeca za uporabu lakših plasticnih prozora umjesto stakla, te težih guma od automobilskih, koje mogu izdržati slijetanje i standardnu cestovnu vožnju.

Transition je još prošle godine dobio odobrenja za uporabu od Federalne uprava za zrakoplovstvo (FAA) kao laki sportski zrakoplov.

Svatko s važecom vozackom dozvolom moci ce voziti po cesti, ali oni koji žele letjeti tim automobilom buducnosti, ipak ce trebati najmanje sportska pilotska dozvola.

Buduci vlasnici Transitiona za sada nece smjeti uzlijetati i slijetati ispred svoje kuce, vec ce to morati ciniti u zracnim lukama.

Cijena leteceg automobila je oko 250.000 dolara (1,325.000 kn), a Terrafugia je objavila da vec ima oko 100 rezervacija uz polog od 10.000 dolara.


Podijeli: Facebook Twiter