Znanstveni skup o Eduardu Calicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu stote godišnjice rodenja dr. Eduarda Calica, istaknutog istarskog povjesnicara, u cetvrtak ce Sveucilišna knjižnica u Puli predstavit ce javnosti njegovu ostavštinu, zbirku koja sadrži 784 znanstvene i publicisticke knjige koje se bave istraživanjem nacizma, fašizma, antisemitizma, holokausta te uzroka i posljedica Drugog svjetskog rata.

Najavila je to na konferenciji za novinare Tijana Barbic Domazet, ravnateljica Sveucilišne knjižnice, a dogadaj je to kojim se otvaraju ovogodišnji 36. Susreti na dragom kamenu, u organizaciji istoimene udruge, Sveucilišne knjižnice i Opcine Marcana. Program Susreta najavili su organizatori Armando Debeljuh i Josip Percan te Marijan Kostešic, nacelnik Opcine Marcana.

- Knjige iz ostavštine dr. Eduarda Calica su pretežito na njemackom jeziku, ali i na francuskom, engleskom, hrvatskom i drugim jezicima, od cega je desetak naslova objavljeno prije 1945., a preostali dio od 1945. do 2000. godine, naglasila je Barbic Domazet te dodala da ostavštinu cini i dvjestotinjak dokumentarnih fotografija. Podsjetila je pritom da je sva grada pulskoj knjižnici donirana 2004. godine prema želji dr. Eduarda Calica i njegove udovice, Elke-Marie Calic iz Salzburga koja ce nazociti otvaranju zbirke naslovima koji su cinili Calicevu osobnu biblioteku.

Znanstveni skup naslovljen "Eduard Calic - licnost, djelo i njegovo vrijeme" održat ce se u petak. Istog dana predvideno je okupljanje ispred rodnog doma Mije Mirkovica - Mate Balote u Raklju, te svecanost dodjele godišnje Nagrade Mate Balote za rukopis 2010. koja u Domu na Bolovanu.


Podijeli: Facebook Twiter