Ovacije Ivi Pogorelicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ivo Pogorelic, jedan od najrespektabilnijih pijanista današnjice i glazbenik cije ime izuzetno mnogo znaci u svijetu pijanizma i klasicne glazbene produkcije, kreativac i umjetnik koji je gostovao na najvecim pozornicama svijeta i suradivao s orkestrima i dirigentima koji su ušli u povijest, sinoc je nastupio u poreckoj Eufrazijevoj bazilici. Vrijednost njegovog izraza i neupitna karizma odrazila se i na atmosferu u publici, koje je bilo u ocekivano velikom broju.





Dupkom pun auditorij i dodane stolice na bokovima velebne bazilike primile su ljubitelje klasicne glazbene literature posvecene klaviru, a nemali je bio broj onih koji su koncert promatrali s ulaza u baziliku. U apsolutnoj je tišini, a u gotovo neizdržljivoj sparini, Pogorelic izvodio neke od najljepših stranica glazbene povijesti, skromno i krajnje osobito.

Iz opusa F. Chopina istrgnuo je Lento iz "Nocturna u E- duru; op. 62, br. 2" te "Sonatu br. 3 u h- molu; op. 58 (Allegro maestoso, Scherzo - Molto vivace, Largo, Finale - Presto ma non troppo)", a za prvi je koncertni blok odabrao i famozni "Mephisto Waltz" F. Liszta. "Gaspard de la Nuit (Ondine, Le Gibet, Scarbo)" M. Ravela, djelo nepresušne energije i snage, bio je topli i srdacni oprost Pogorelica s istarskom publikom i njenim gostima.

Ispratili su ga na nogama, vidno oduševljeni i dugim aplauzom velikog poštovanja.

Cjelovecernji klavirski recital Ive Pogorelica, koji možemo smatrati najvecim ovogodišnjim kulturnim dogadajem klasicne glazbene scene u Istri, održan je u sklopu ovoljetnog programa tamošnje 48. koncertne sezone Puckog otvorenog ucilišta Porec. Njemu su se odazvali i istarski župan Ivan Jakovcic te porecko-pulski biskup Ivan Milovan.


Podijeli: Facebook Twiter