Sto parlar che dura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi Festival dell'Istroveneto/Festival istromletackog narjecja završio je pjesmom - onom tradicionalnom, koju je na smotri "Dimela cantando" izvelo 15-ak zborova i vokalnih skupina istarskih zajednica Talijana, te suvremenijim izricajem kantautora Gorana Griffa iz Buja, koparske Calegarije, Sergia Predena Gata i Ricky Bosazzi Quinteta iz Rovinja, okupljenim uz uzvik "Tacabanda!".

Istog je dana održan okrugli stol "Sto parlar che dura - incontro con l'istroveneto" na kojemu je prof. Franco Crevatin s tršcanskog sveucilišta govorio o mletackim narjecjima u Istri, prof. Elis Deghenghi Olujic s pulskog Sveucilišta Jurja Dobrile o dijalektalnoj književnosti i dijalektima talijanske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Sloveniji, a Ondina Lusa iz Zajednice Talijana Piran prezentirala je monografiju piranskog narjecja "Le perle del nostro dialetto".

Sandro Cergna iz rovinjskog Instituta za povijesna istraživanja predstavio je dijalektalne rjecnike u njihovom izdanju, Mariano Dussich iz bujskog ZT-a svoj "Vocabolario della parlata di Buie d'Istria", dok se Flavio Forlani s Radio Kopra osvrnuo na novinarstvo u funkciji valorizacije dijalekata. Kazivanjem stihova ljepotu istromletackog pokazali su glumci Talijanske drame iz Rijeke Elvia i Bruno Nacinovich.



Vecer ranije publika je pratila kazališnu smotru "Su e xo pel palco" s desetak dramskih skupina iz zajednica Talijana iz Istre, Rijeke, Slovenije te Muggie, a uslijedio je nastup skupina I Toca Mi iz Mire i Teatro Club iz Mirana (Venecija).

Festival je organizirao Grad Buje uz podršku Istarske županije i Talijanske unije te pod pokroviteljstvom regije Veneto. Ovogodišnji je program tek zacetak puno ambicioznijeg projekta, koji ukljucuje uvrštenje istromletackog narjecja u nematerijalnu kulturnu baštinu pod zaštitom UNESCO-a, kreiranje on-line rjecnika i, po sugestiji predsjednice bujskog ZT-a Lionele Pauzin Acquavita, otvaranje kuce istromletackog narjecja u Bujama. (Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter