U fundusu zavicajne knjižare iznimno vrijedna djela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zavicajna knjižara Histria Croatica Petit pocela je s radom prije nešto više od dva tjedna. Osim cjelina Histrice, koja sadrži naslove iz Istre i o Istri, te Turistike, posvecene turistickim vodicima i ostalim publikacijama takve vrste, ima i antikvarijat - iznimno rijetke i vrijedne knjige iz Istre te o Istri, kao i druge naslove.

Najstarija, ali i najvrjednija knjiga je Marulicev "Evangelistarivm" iz 1516. godine, koji košta cak 57 tisuca kuna. Tematika "Evangelistarivma" je bogoslovno-cudoredna, a knjiga je osobito bila na cijeni za vrijeme vjerske krize i sukoba iz 16. stoljeca, a imao ju je i engleski kralj Henrik VIII. dok nije prešao na protestantizam.

Djelo je podijeljeno na sedam knjiga, ima ukupno 151 stranicu s dodatkom cetiri stranice ispravaka. Pisano je na rijetkoj latinskoj gotici. Dugo je to izdanje bilo smatrano prvim, no recentno su pronadeni pokazatelji koji vele da su postojala inkunabunalna izdanja, prvo iz Rhegi iz 1487., Venetia iz 1500. te izdanje iz Pise iz 1515., no kako nam je rekao Elmo Cvek, prema trenutnim saznanjima nije pronaden niti jedan izvornik.

Knjige se u sadašnjoj formi pocinju tiskati 1505., tako da je ova jedna od prvih tiskanih knjiga hrvatskih autora. Druga na top-ljestvici najvrjednijih knjiga u Petitu je "Voyage en Dalmatie 1-2" Alberta Fortisa iz 1778. koja se prodaje za 16.720 kuna. Te dvije knjige zbog svoje vrijednosti nisu izložene u knjižari, ali su dostupne potencijalnim kupcima.

Brojna su druga vrijedna djela u ponudi Petita. Medu njima su "Antiquites of Pola, in Istria" Thomasa Allasona iz 1819. te djela Pietra Kandlera "Indicazioni per riconoscere le cose storiche del Litorale" iz 1855., kao i "Viaggio pittorico nel litorale austriaco" iz 1842. koju je Cvek nabavio prije dvadesetak godina u antikvarnici u Trstu za cetiri tisuce tadašnjih maraka.

Francisco Glavinich autor je knjige "Czvit szvetih toyeszt sivot szvetih" iz 1657. koja košta 15.200 kuna, dok knjiga Ioannisa Antoniia Scopolia "Entomologia Carniolica exhibens insecta" iz 1763. ima cijenu 7.220 kuna. (V. BEGIC; snimio N. LAZAREVIC)


Podijeli: Facebook Twiter