Peterokut s naglaskom na odnosu majke i kceri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vesna, Maja, Zora, Mira i Ivo protagonisti su kazališne predstave "Adagio" Lade Kaštelan u režiji Marine Petkovic Liker, iz produkcije Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Vlasta Ramljak igra Vesnu, ženu koju Ivo (Zijad Gracic) napušta zbog nove ljubavi Zore, koju tumaci Katija Zubcic. Vesna ima trudnu kcer koju je maestralno docarala Olga Pakalovic, dok profesorica Zora ima kcer studenticu Miru koju tumaci Mirela Videk.

U središtu radnje su medusobni odnosi pet osoba, a na vidjelo izlaze neke nikad prije ispricane istine. Razotkrivaju se razni vidovi osamljenosti - od straha od starosti do napuštanja doma jer jedan muškarac ulazi u prostor izmedu majke i kceri koje su stvorile cvrstu emocionalnu vezu.

Naizgled mali, jednostavni svakodnevni razgovori otkrivaju emocionalne i životne lomove da bi se likovi potom iznova zatvorili i nastavili sa starim nacinom života. Na kraju Ivo ostaje sam jer se razvodi od bivše supruge, a ljubavnica bira kcer, a ne njega. Ipak, u predstavi se najviše tematizira odnos majke i kceri.

U predstavi se povezuje sudbina Vukovara s Albinonijevim "Adagiom" u g-molu, kojim predstava završava. Najveci dio Albinonijeva glazbenog opusa nastao je u Dresdenu, jednom od najrazorenijih gradova u Drugom svjetskom ratu.

Zagrebacka premijera predstave bila je u studenom 2010. i rezultat je prve suradnje zagrebackog HNK-a i Hrvatskog doma iz Vukovara uz financijsku podršku Ministarstva kulture. (Napisala i snimila Selvina BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter