U ponudi i rijetke knjige o Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zavicajna knjižara Histria Croatica "Petit" otvorena je u cetvrtak navecer u Kandlerovoj ulici u Puli pred mnoštvom posjetitelja. Idejni zacetnik ovoga projekta i vlasnik knjižare je Elmo Cvek, poznati istarski nakladnik koji je prostor prilagodio i adaptirao.

Knjižara sadrži vecinu cjelokupne raspoložive grade o Istri - bilo iz pera istarskih autora, drugih autora koji su pisali o Istri, ili pak istarskih autora koji su pisali o drugim temama, pa upravo biblioteka Histrica zauzima najvažniji dio knjižare. Tu je i Turistika, tematska cjelina koja obuhvaca turisticke publikacije iz Istre i o Istri na raznim jezicima, a knjižara trenutno broji sveukupno oko 4.500 knjiga.

U sastavu knjižare djelovat ce i antikvarijat s rijetkim knjigama iznimne vrijednosti i važnosti za Istru, po odabiru akademika Josipa Bratulica.

"Ako grad nema knjižaru, to onda nije grad, kazao je Ciceron. U Puli su se knjižare otvarale i zatvarale, a ova s djelima od velike važnosti za zavicaj, otvorena na Trgu svetog Tome, zaštitnika Pule, ima poseban znacaj", kazao je Bratulic prilikom otvorenja. Medu rijetkim izdanjima tu je Marulicev "Evangelistarum" iz 1516. godine te razna druga djela.

U kulturno-umjetnickom programu nastupili su književnici Roberta Dubac, Tatjana Tomaic, Drago Orlic i Daniel Nacinovic, glazbenici Livio Morosin i Vedran Šilipetar, Marko Percan i Zoran Tomaic, predsjednik Cakavskog sabora Slavko Krajcar, Kulturno-umjetnicko društvo "Mate Balota" iz Raklja te gospodarstvenik Lenko Uravic, ali kao recitator.

Program je vodio Budimir Žižovic. Nazocnima su podijeljeni caša vina i sardele na savor, a posluživali su ih ucenici Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu. (Vanesa BEGIC; snimio D. ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter