Dodijeljene nagrade 49. Goranovog proljeca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na rodendan hrvatskog pjesnika Ivana Gorana Kovacica u njegovom rodnom Lukovdolu dodijeljene su nagrade 49. Goranova proljeca.

Ovogodišnji dobitnik Goranova vijenca Stjepan Gulin zbog bolesti nije mogao prisustvovati svecanom urucenju nagrade, dok je dobitniku "Gorana" za mlade pjesnike Davoru Ivankovcu nagradu urucio Ivica Prtenjaca, predsjednik Goranova proljeca.

Prosudbena komisija u sastavu Miroslav Micanovic, Olja Savicevic Ivancevic, Dorta Jagic, Nikola Petkovic i Marko Pogacar jednoglasno je odlucila da Goranov vijenac, nagradu za pjesnicki opus i ukupan prinos hrvatskoj književnosti, ove godine dodijeli uglednom hrvatskom pjesniku Stjepanu Gulinu.

Stjepan Gulin roden je 1943. u Šibeniku. Objavio je knjige pjesama "Kovine", "Istovjetne pjesme", "Protutijekovi", "Ljubavne pjesme", "Rijeci", "Mozartissimo", "Nitko ne griješi ako šuti", "Svete nesanice", "Katapult", "Ne to", "Smokve od soli".



O dobitniku nagrade "Goran" za mlade pjesnike odlucivala je prosudbena komisija u sastavu Andriana Škunca, Sladan Lipovec i Branislav Oblucar. Izmedu 74 pristigla rada jednoglasno je izabran rukopis "Freud na Facebooku" Davora Ivankovca.

Uz dobitnika za svoje rukopise pohvaljeni su Filip Žganjer i Darko Šeparovic. Obrazloženje je procitao Sladan Lipovec, a u njemu se istice da zbirku pjesama "Freud na Facebooku" odlikuje upecatljiv spoj liricnosti i cinizma.

Davor Ivankovac roden je 1984. u Vinkovcima. Objavljivani su mu književno-znanstveni radovi, pjesme i price.

Dodijeljene su i nagrade ucenicima osnovnih i srednjih škola za najbolje literarne radove, koje su ove godine dobile osnovnoškolke Matea Magdic, Lana Sušec i Ivana Mance, te srednjoškolke Ana Smajo, Mateja Tutiš i Ivona Biroševic. O tome je odlucivao žiri u sastavu Branimir Bošnjak, Marinko Kovacevic i Alojz Majetic.

Iz susjedne Slovenije predstavila se mlada pjesnikinja Teja Gerjovic, cime se nastavlja suradnja Goranova proljeca i slovenske pjesnicke manifestacije "Županciceva frulica".

U programu je nastupio Folklorni ansambl "Ivan Goran Kovacic" iz Zagreba, a Goranove stihove govorila je Petra Medved. Cvijece na spomen-obilježje Ivanu Goranu Kovacicu postavila je i delegacija društva Goranin iz Zagreba. Sljedece godine Goranovo proljece slavi pola stoljeca postojanja.


Podijeli: Facebook Twiter