Mohorovic, Obrovac i Ivancic u New Yorku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Akademski likovni umjetnik Orlando Mohorovic sudjeluje s dvije slike na izložbi Inter Imago Armory, koja je u subotu otvorena u Gallery MC u New Yorku. Organizator, Peti element Fine Art Gallery, pozvao je petnaest hrvatskih umjetnika, medu kojima su iz Istre još i Buzecan Hari Ivancic te pulski profesor Ivan Obrovac.

Mohorovic, jedini hrvatski student njemackog konceptualnog umjetnika Josepha Beuysa, u sažetom predstavljanju okarakteriziran je kao minimalisticki kolorist. Odabrani radovi nose nazive "Brodolom" i "XYZ". Prvu sliku, radenu kombiniranom tehnikom na kartonu, publika je mogla vidjeti na Labinskom uzletu likovnosti, a drugu, u tehnici ulja na kartonu, na izložbama u rijeckim galerijama. Autor u tim radovima ostaje vjeran svojoj težnji za maksimalnom jednostavnošcu i rasterecenju slike svake suvišne informacije, a kod "XYZ" k tome i stavu o potrebi za revitalizacijom kruga jer je zanemaren u korist kvadrata i trokuta.



Ivan Obrovac u New Yorku se predstavlja dvjema slikama "Cabaret Voltaire drugi dan" i "DADA blasfemija". Radovi su to u njegovom prepoznatljivom postimpresionistickom duhu zagasite game i jarkih akcenata s uporištem u americkom apstraktnom ekspresionizmu. O radovima s kojima se predstavlja u New Yorku, ali i o odluci da se predstavi pred americkom publikom Obrovac veli: "Pristao sam poslati radove na ovu izložbu jer mi se cini da se tamošnji organizatori bore protive Franka Stelle. Osobno smatram da moji radovi sadrže univerzalnu estetiku koja nadživljava razne 'izme' i trendove u umjetnosti, koji ce se uvijek povremeno javljati".



Buzetskom slikaru Hariju Ivancicu ovo ce biti treci americki nastup, a predstavit ce se slikom iz ciklusa "Zemljina kora, Zemljina koža".

- Drago mi je što sudjelujem na ovoj kolateralnoj izložbi ciji je cilj promocija slikara iz jugoistocne Europe. Ocekujem dobru promociju, rekao je Ivancic.  (V. Š., R. S.)


Podijeli: Facebook Twiter