Zašto je pisac najsiromašniji umjetnik?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pjesnikinja Dorta Jagic, gošca pazinske Hiže od besid, u suradnji s ližnjanskom udrugom Zvona i Nari i Društvom hrvatskih književnika, predstavila se pulskoj publici u Klubu hrvatskih književnika. Jagic u Pazinu boravi vec mjesec dana gdje priprema svojevrsni putopisni esej za treci program Hrvatskog radija.

- Ono što radim u Pazinu je zapravo skupljanje dojmova i njihovo procesuiranje, a tekst bi trebao biti zrcalo onog što vidim. Motala sam se oko jame, upoznala nekoliko originalnih ljudi. Recimo da sam tijekom boravka u Hiži od besid istraživala i prikupljala dojmove o Pazinu, a sam proizvod bit ce neka vrsta putopisnog eseja ne dužeg od 12 kartica, kazala je Jagic.

U razgovoru s Natalijom Grgorinic Dorta Jagic je potvrdila da, otkad aktivnije piše, istovremeno piše i prozu i poeziju. Dobitnica je Goranovog proljeca, a objavila je pet knjiga poezije i dvije knjige prica. Za svoje kratke price kaže da su isprepletene poezijom, a neke su pjesma u prozi.

Grgorinic i Jagic dotakle su se brojnih tema, a medu njima i pitanja zašto pisci, medu ostalim umjetnicima, najmanje zaraduju i kako tome stati na kraj. Publika se ukljucila u tu raspravu, no do prakticnog odgovora na to pitanje nitko nije došao. Pjesnikinja je tijekom veceri citala uglavnom krace prozne komade i tako upoznala publiku sa svojim pismom i svojom poetikom.

Dorta Jagic afirmirala se prošlog desetljeca kao jedna od zanimljivijih hrvatskih pjesnikinja mlade generacije. Dorta piše i kratku prozu, dramske tekstove i kazališne kritike, bavi se amaterski kazališnom pedagogijom i režijom, prevodi s engleskog i njemackog. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter